Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Maďarsko ako vzor vzdoru? Omyl! Úrady zverejnili rekordnú infláciu: Niektoré potraviny zdraželi o 70 percent

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BUDAPEŠŤ – I keď inflácia v Maďarsku každým mesiacom klesá, podľa analytikov je tento priebeh pomalší, ako sa spočiatku predpokladalo. Trpia tým najmä bežní ľudia. Ceny základných potravín vzrástli v niektorých prípadoch oproti minulému roku o viac ako 70 percent a ich znižovanie je extrémne pomalé.

Obdobie, kedy Slováci cestovali do Maďarska za lacnejšími nákupmi, sa už stalo minulosťou. Inflácia spôsobila vysoký nárast cien, čo sa odzrkadlilo najmä na potravinách a cenách za energie. Analytici odhadovali, že postupný pokles inflácie sa spomalí na úrovni 24,7 percenta. Podľa Trading Economics sa očakáva, že do konca apríla má klesnúť na 22,5 percenta. 

Potraviny

Ročná miera inflácie v Maďarsku klesla v marci 2023 o dve desatiny na úroveň 25,2 percenta oproti februáru. V krajine ide napriek tomu o hraničné čísla, ktoré sa objavili naposledy pred 26 rokmi (25,7 percenta). Ceny potravín rástli pomalšie, ale 42,6 percentné zdražovanie oproti minulému roku je naďalej viac ako zreteľné. Najviac zdraželi vajcia, a to o neuveriteľných 74 percent. Nasledujú mliečne výrobky (72,8 percent), maslo (68 percent) a chlieb (67 percent). Priemerná cena za cestoviny v Maďarsku sa navýšila oproti minulému roku o takmer 60 percent. 

Maďarsko ako vzor vzdoru?
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Energie

Nelichotivá miera inflácie sa premietla aj na zvyšovaní cien za energie. Plyn v Maďarsku zdražel o takmer 63 percent a elektrina o 28 percent oproti minulému roku. Maďari sú však v poslednej dobe na podobné ceny už zvyknutí. Oproti minulému mesiacu zdraželi energie o 0,8 percenta. Podľa vývoja inflácie za prvý štvrťrok sa javia vládne prognózy na úrovni 15-tich percent čoraz viac nereálnejšie. Bude sa však postupne znižovať, do konca roka má jej priemer klesnúť pod 20 percent.  


 

Viac o téme: CenyPotravinyEnergieInfláciaMaďarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu