Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Za únikom vojenských dokumentov USA je milovník zbraní vo veku vyše 20 rokov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Za únikom utajovaných amerických vojenských dokumentov stojí milovník zbraní vo veku viac ako 20 rokov, ktorý pracoval na vojenskej základni. S odvolaním sa na informácie denníka The Washington Post (WP) to dnes napísala agentúra Reuters. Pentagon únik materiálov označil za závažné riziko pre bezpečnosť USA a vyšetruje ho.

WP svoje zistenia stavia na rozhovoroch s dvoma členmi chatovacej skupiny na komunikačnej platforme Discord, s ktorými muž stovky stránok materiálov zdieľal. V skupine podľa denníka bolo vyše 20 mužov a mladých chlapcov, ktorých spája "spoločná láska k zbraniam, vojenskému vybaveniu a bohu".

Za únikom vojenských dokumentov
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Ako sa muž, ktorý je z úniku podozrivý, volá, list neuviedol, v skupine ale vystupoval pod prezývkou OG, čo je skratka pre súslovie Original Gangster slangovo označujúce výnimočnú a rešpektovanú osobu. To, že k nemu ostatní členovia chatovacej skupiny vzhliadali, WP povedal jeden zo zdrojov. "Je fit. Je silný. Je ozbrojený. Je vycvičený. Jednoducho všetko, čo môžete očakávať od nejakého šialeného filmu, "uviedol

Médiá únik považujú za najzávažnejší podobný prípad v USA za roky

Médiá únik považujú za najzávažnejší podobný prípad v USA za roky. Dokumenty obsahujú citlivé informácie o vojne na Ukrajine, ale napríklad aj o vzťahu k Číne.

Viac o téme: MužZbraneUSAVojenské dokumenty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu