Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Szijártó nečakane odcestoval do Moskvy: Rokovať má s ruským vicepremiérom Novakom

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó
Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

BUDAPEŠŤ - Maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó v utorok nečakane odcestoval do Moskvy, kde bude rokovať s ruským vicepremiérom Alexandrom Novakom. Informuje maďarská komerčná televízia ATV na svojej stránke.

Šéf maďarskej diplomacie v tejto súvislosti na Facebooku uviedol, že vďaka miernej uplynulej zime Európa zásobovanie energiami prežila. Medzinárodná energetická agentúra (IEA) však zároveň upozorňuje na prudko rastúci dopyt po energiách v súvislosti s reštartom čínskej ekonomiky a veľmi pomalé tempo rozvoja európskej energetickej infraštruktúry. Szijjártó preto varuje, že skutočným problémom bude v Európe nasledujúca zima.

Téma stretnutia: Ropovod

Podľa maďarského ministra bude témou rokovaní s ruským vicepremiérom fyzické a technické zabezpečenie ropovodu Turecký prúd, kadiaľ prichádza do Maďarska zemný plyn, zachovanie tranzitných dodávok ropy a predídenie sankciám, ktoré hrozia atómovému priemyslu.

Maďarsko nepodporí žiaden bruselský návrh, ktorý by skomplikoval, prípadne znemožnil maďarsko-ruskú nukleárnu spoluprácu, vyhlásil šéf maďarskej diplomacie 26. januára po telefonickom rokovaní s Novakom.

Viac o téme: Rokovanie RuskoPéter SzijjártóAlexander Novak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu