Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

VOJNA na Ukrajine Deň štyristojedenásty (9. apríla 2023)

Volodymyr Zelenskyj
Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP, File)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu uviedol, že svoju krajinu vidí na ceste smerom k členstvu v Severoatlantickej aliancii (NATO) napriek pokračujúcej ruskej vojenskej agresii, ktorá trvá už viac než 13 mesiacov. TASR informuje na základe správy agentúry DPA. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny 

VIDEO Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 409

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 409 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:55 Francúzske ministerstvo obrany poprelo prítomnosť svojich vojakov na Ukrajine v reakcii na informácie z údajne tajných dokumentov, ktoré začiatkom tohto týždňa unikli na internet. Informoval o tom v nedeľu spravodajský webový portál The Kyiv Independent, ktorý sa odvoláva na denník The Guardian.

21:36 Ruská armáda čelila v posledných dňoch "kolosálnym stratám" pri mestách Avdijivka a Marinka v Doneckej oblasti, kde každý deň stratila približne dve roty vojakov, teda až 400 vojakov, uviedol dnes hovorca ukrajinskej armády Oleksij Dmytraškovskij.

21:03 "Teraz nie je čas na rokovania", tvrdí Macron o vojne s Ruskom. Francúzsko aj Čína považujú mierové rokovania o ruskej vojne proti Ukrajine za predčasné, pretože "dnes je čas vojenský", povedal dnes francúzsky prezident Emmanuel Macron v rozhovore pre Les Echos

19:28 Lotyšsko plánuje v apríli začať s výstavbou 64-kilometrového úseku plota pozdĺž svojej hranice s Bieloruskom, informovala dnes mediálna spoločnosť Delfi.

19:27 Maďarsko zavedie nové opatrenia na obmedzenie množstva obilia pochádzajúceho z Ukrajiny vrátane ciel a limitov na dovoz ukrajinského obilia a olejnín, uviedol dnes minister poľnohospodárstva István Nagy.

17:46 Ruská paľba zasiahla Charkovskú oblasť. Civilný tridsiatnik, miestny obyvateľ z obce Karaichne, bol zranený a musel byť hospitalizovaný. Podľa správy oblastného gubernátora je v kritickom stave.

16:25 Ruský útok na Družkovku zranil dvoch civilistov. Podľa vedúceho kancelárie prezidenta Andrija Jermaka ruská armáda dnes ostreľovala mesto Družkivka v Doneckej oblasti pomocou raketových systémov s viacnásobným štartom.

16:24 Ukrajinské jednotky zostrelili ruský dron v Sumskej oblasti. Ukrajinské jednotky dnes zostrelili ruský prieskumný dron Zala letiaci nad Sumskou oblasťou, informovalo operačné veliteľstvo "Sever" a zdieľalo fotografiu toho, čo z dronu zostalo.

15:35 Rusko zasiahlo Černihivskú oblasť na severe Ukrajiny. Podľa ukrajinskej armády, ktorá zatiaľ neoznámila obete, bol úder zameraný na zničenie civilnej infraštruktúry v obci Hremiach.

15:34 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu vo svojom veľkonočnom posolstve vyzdvihol ukrajinskú multináboženskú spoločnosť a pripomenul, že Ukrajina stráži tento svet a bráni svoje hodnoty. TASR správu prevzala zo stanice CNN.

14:05 Podľa denníka Guardian francúzske ministerstvo obrany poprelo prítomnosť svojich vojakov na Ukrajine v reakcii na informácie z údajne tajných dokumentov, ktoré mali začiatkom tohto týždňa uniknúť na internet.

14:04 Pápež František hovoril počas svojho tradičného veľkonočného posolstva o Ukrajine či temnote, ktorá zahaľuje svet, a vyzval na dialóg medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

13:25 Francúzske ministerstvo obrany podľa Guardianu poprelo prítomnosť svojich vojakov na Ukrajine v reakcii na informácie z údajne utajovaných dokumentov, ktoré údajne unikli online začiatkom tohto týždňa.

12:35 Ruské útoky zasiahli 8 regiónov, zabili 5 civilistov za posledných 24 hodín. Za posledných 24 hodín boli ruské útoky hlásené v ôsmich z 24 ukrajinských oblastí – Sumy, Černihiv, Charkov, Cherson, Záporoží, Dnepropetrovsk, Luhansk a Doneck.

11:40 Nemecko očakáva, že Zelenskyj navštívi v máji, aby odovzdal ukrajinskému prezidentovi Cenu Karola Veľkého, uvádza Bild am Sonntag.

10:50 V Džankoji ruskí útočníci nainštalovali systém protivzdušnej obrany Pantsir-S.

10:05 Ruské jednotky za posledných 24 hodín ostreľovali Chersonskú oblasť 71-krát. Podľa guvernéra Chersonskej oblasti Oleksandra Prokudina bolo v Chersonskej oblasti vypálených celkovo 495 striel, ktoré zasiahli obytné oblasti, elektrické vedenie, obilný terminál a územie lodeníc.

9:00 Generál Syrskij ukázal zábery práce ukrajinských delostrelcov.

8:07 Rusko zaútočilo v noci na 9. apríla na Záporoží, pričom 2 zabili. Dve ruské rakety zasiahli súkromnú rezidenciu v meste Záporoží, informoval prostredníctvom telegramu úradujúci starosta Záporoží Anatolij Kurtiev.

7:44 Ukrajinská armáda vypáli asi 7 700 nábojov denne, alebo približne jeden každých šesť sekúnd, uvádza The Washington Post s odvolaním sa na ukrajinského vojenského predstaviteľa.

6:40 Čečenský prápor šejka Mansur bojuje po boku ukrajinskej armády v Bakhmute.

6:10 V takýchto podmienkach teraz ukrajinskí obrancovia držia obranu pri Bakhmute.

6:00 Toto sú zábery parašutistov 79. leteckej útočnej brigády evakuujúcich zraneného vojaka v Marinke počas jednej z bitiek.

Ukrajina bojuje za univerzálne hodnoty

Tento týždeň priniesol Kyjevu dobrý "posun smerom k NATO" s novou vojenskou pomocou zo strany Západu i ďalšími prejavmi medzinárodnej podpory, zdôraznil Zelenskyj v pravidelnom videoposolstve z Kyjeva. Ukrajinský prezident to uviedol v súvislosti s rezolúciou, ktorú vo štvrtok jednomyseľne schválil litovský parlament. Litva sa podľa nej bude snažiť o to, aby krajina už na najbližšom, júlovom summite Severoatlantickej aliancie vo Vilniuse dostala pozvánku na vstup do NATO. Zelenskyj v prejave zároveň tejto pobaltskej krajine poďakoval.

Smeruje do NATO

Úsilie Ukrajiny o členstvo v NATO je často spomínané Kremľom ako jeden z dôvodov ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu, ktorú Moskva spustila vlani koncom februára, pripomína DPA. Zelenskyj vo svojom najnovšom videoposolstve apeloval na podporu zo strany krajín, ktoré sa ešte stále jasne nedištancovali od Ruska. Ukrajinci podľa neho bojujú za univerzálne hodnoty, ktoré sú blízke všetkým národom, podotkol. "Každý si cení bezpečnosť a ochranu pred terorom," podotkol ukrajinský prezident. Rusko je naopak za "koncentračné tábory, deportácie detí, znásilňovnaie žien a vypaľovanie miest," dodal podľa DPA Zelenskyj.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu