Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Južná Kórea spustila na vodu fregatu s vylepšenými protiponorkovými schopnosťami: Pomenovali ju po jednej z provincií

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Hauke-Christian Dittrich/dpa +++ dpa-Bildfunk)

SOUL - Južná Kórea v pondelok slávnostne spustila na vodu novú fregatu s posilnenými protiponorkovými a protivzdušnými schopnosťami. Informuje agentúra Yonhap.

Fregatu ROKS Chungnam na vodu spustili v lodenici HD Hyundai Heavy Industries v Ulsane, 410 kilometrov juhovýchodne od Soulu. Je pomenovaná podľa jednej z juhokórejských provincií. "ROKS Chungnam bude príkladom nášho úsilia vybudovať armádu založenú na vede a technike a pevný základ pre silné námorné sily," uviedol minister obrany minister obrany I Čong-sup.

V prevádzke bude o dva roky

Plavidlo s dĺžkou 129 metrov je prvou loďou v rámci programu s kódovým označením FFX Batch-III. Celkovo má pribudnúť šesť 3600-tonových fregát, ktoré nahradia starnúce plavidlá. Budú vybavené 12 centimetrovým kanónom, protilodnými riadenými strelami, taktickými riadenými strelami loď-zem a protiponorkovými torpédami s dlhým dosahom. Systém "multifunkčného fázovaného radaru" bude schopný detekovať a sledovať viacero cieľov zo "všetkých smerov". Po testovacích plavbách sa dostane do prevádzky koncom roka 2025.

Viac o téme: FregataJužná KóreaProtivzdušná ochrana
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu