Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Gulyás tvrdí, že ak budú zabezpečené priateľské vzťahy, Maďarsko podporí vstup Švédska do NATO

NATO
NATO (Zdroj: Getty Images)

BUDAPEŠŤ - Maďarsko podporí vstup Švédska do Severoatlantickej aliancie, ak budú zabezpečené vzájomné priateľské vzťahy, vyhlásil vo štvrtok na tlačovej konferencii šéf úradu vlády Gergely Gulyás v súvislosti s výzvou amerického prezidenta Joe Bidena.

"Vystúpenie Joea Bidena bolo zdvorilým vyjadrením názoru. Chceme mať priateľské vzťahy s našimi spojencami. Ak to bude zabezpečené, parlament podporí vstup Švédska do NATO," povedal Gulyás. Vstup Fínska do NATO v utorok privítali americký prezident Joe Biden aj nemecký kancelár Olaf Scholz. Šéf Bieleho domu povedal, že je "hrdý" na to, že môže Fínsko privítať ako členskú krajinu NATO. Súčasne apeloval na Turecko a Maďarsko, aby "bezodkladne" pristúpili k ratifikácii vstupu Švédska.

Hovorca maďarskej vlády Zoltán Kovács v stredu vyhlásil, že Švédsko neustále podkopáva vzájomné vzťahy a prejavuje nedostatok pozornosti a rešpektu. "Vzťahy medzi našimi krajinami sa v priebehu rokov zhoršili, čo robí premostenie priepasti v týchto ťažkých časoch ešte náročnejším," dodal Kovács.

Viac o téme: NATOMaďarskoŠvédskoPriateľské vzťahy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu