Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Stoltenbergove vyhlásenie na adresu Číny: Údajne pomáha ekonomike Ruska

Jens Stoltenberg Zobraziť galériu (3)
Jens Stoltenberg (Zdroj: SITA/AP Photo/Olivier Matthys)

BRUSEL - Čína podporuje ekonomiku Ruska v čase, keď ho Západ trestá sankciami za útočnú vojnu na Ukrajine. to Vyhlásil to v stredu generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (NATO) Jens Stoltenberg.

Ministri zahraničných vecí členských štátov NATO v stredu v Bruseli rokovali s ázijsko-tichomorskými partnermi Japonskom, Južnou Kóreou, Austráliou a Novým Zélandom o zväčšujúcom sa probléme, aký predstavuje práve Čína."Čína odmieta odsúdiť agresiu Ruska. Opakuje ruskú propagandu. A podporuje ekonomiku Ruska," povedal Stoltenberg na rozhovoroch.

Vladimír Putin na rokovaní v Pekingu
Zobraziť galériu (3)
Vladimír Putin na rokovaní v Pekingu  (Zdroj: SITA/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

"V čase, keď Peking a Moskva idú proti medzinárodnému poriadku založenému na pravidlách, je ešte dôležitejšie, aby sme ďalej držali spolu," dodal šéf NATO. Na jednotný postoj vyzval v rovnakom čase, ako francúzsky prezident Emmanuel Macron pricestoval do Pekingu na rokovania s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom.

Jens Stoltenberg vystúpil s prejavom na Parlamentnom zhromaždení NATO
Zobraziť galériu (3)
Jens Stoltenberg vystúpil s prejavom na Parlamentnom zhromaždení NATO  (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrea Comas)

Macron v čínskom hlavnom meste povedal, že kto pomáha "agresorovi" Rusku v jeho vojne na Ukrajine, bude vnímaný ako "spolupáchateľ". Vyhlásil tiež, že Peking môže zohrať "hlavnú rolu" pri hľadaní cesty k mieru na Ukrajine, a trval na tom, že Európa sa nesmie "od Číny odlúčiť". Stoltenberg zopakoval v Bruseli západné varovania Číne, aby neposkytla zbrane ruským silám na Ukrajine, ktoré tam zápasia s ťažkosťami. Povedal, že NATO zatiaľ "nedokáže potvrdiť", že Peking nejaké zbrane Rusku naozaj dodáva.

Čína vie, že by prišli kruté následky

"Čína vie, že by prišli kruté následky", keby dodávky zbraní posielala, varoval Stoltenberg. Informoval, že pozval lídrov štyroch ázijsko-tichomorských partnerov na júlový summit NATO do Vilniusu, pretože aliancia sa snaží posilniť vzťahy s týmto regiónom.

Viac o téme: EkonomikaPomocRuskoČínaNATOJens Stoltenberg
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu