Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Poľská polícia vyšetruje pomaľovanie sochy pápeža Jána Pavla II. v Lodži

Demonštrácia v Poľsku na podporu Jána Pavla II.
Demonštrácia v Poľsku na podporu Jána Pavla II. (Zdroj: SITA/AP Photo/Czarek Sokolowski)

LODŽ - Polícia v poľskom meste Lodž začala vyšetrovať útok na sochu pápeža Jána Pavla II. V pondelok o tom informovala poľská tlačová agentúra PAP.

Sochu pri katedrále v centre mesta pomaľovali v nedeľu. Útočníci pápežove ruky potreli červenou a tvár žltou farbou. Na podstavec sochy napísali červenou farbou "Maxima culpa".Toto latinské slovné spojenie znamená "preveľká vina" a je súčasťou vyznania kajúcnosti počas omše. Rovnaký názov však má aj kniha holandského novinára Ekkeho Overbeeka. V nej tvrdí, že pôvodom poľský pápež zrejme zatajoval obvinenia niektorých kňazov.

"Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie nebudeme zverejňovať žiadne informácie o prípade," povedal v pondelok pre PAP hovorca polície aj hovorca okresnej prokuratúry v Lodži. "Zaistili sme zábery z bezpečnostných kamier a teraz ich analyzujeme," doplnil policajný hovorca. Súkromná poľská televízia TVN24 odvysielala začiatkom marca reportáž "Františkánska 3" investigatívneho novinára Marcina Gutowského. Prešetroval prípady troch kňazov: Boleslawa Saduša, Eugeniusza Surgenta a Józefa Loranca.

 Podľa nej vtedajší krakovský metropolita, kardinál Karol Wojtyla, vedel o ich prípadoch sexuálneho zneužívania detí, ale dovolil im pokračovať v práci v cirkvi a zrejme to dokonca pomáhal kryť. V reportáži boli aj vyhlásenia Overbeeka. Wojtyla bol krakovským arcibiskupom v rokoch 1964 až 1978, keď sa stal pápežom Jánom Pavlom II. Zomrel v roku 2005 a v roku 2014 ho po zrýchlenom procese vyhlásili za svätého.

Viac o téme: SochaPolícia PoľskoLodžPomaľovaniePápež Ján Pavol II.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu