Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Taliban zadržiava troch občanov Spojeného kráľovstva: Údajne je s nimi zaobchádzané dobre

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Rahmat Gul, File)

LONDÝN - Afganské radikálne hnutie Taliban zadržiava troch občanov Spojeného kráľovstva, oznámila v sobotu britská nezisková organizácia Presidium Network. Správu potvrdil aj rezort diplomacie v Londýne, píše agentúra AFP.

archívne video Taliban rokuje v Nórsku

Taliban rokuje v Nórsku (Zdroj: profimedia.sk)

Podľa vyjadrenia Presidium Network so zadržiavanými Britmi zaobchádzajú dobre a sú v dobrom zdravotnom stave. "Nemáme dôvod domnievať sa, že by boli vystavení nejakej forme zlého zaobchádzania, napríklad mučeniu," povedal pre televíziu Sky News Scott Richards z Presidium Network.

Britské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že "usilovne pracuje na tom, aby bol britským občanom zadržiavaným v Afganistane zaistený konzulárny kontakt" a že je v úzkom kontakte s ich rodinami. Dvaja z mužov sú zrejme väznení už od januára, čas zadržania tretieho nie je jasný. Podľa správ britských médií ide o zdravotníka humanitárnej organizácie Kevina Cornwella, nemenovaného manažéra hotela pre humanitárnych pracovníkov a adrenalínového cestovateľa a youtubera Milesa Routledgea. 

Organizácia Presidium Network vyjadrila presvedčenie, že zadržanie je len dôsledkom nedorozumenia. Zároveň vyzvala afganské vládnuce hnutie na prepustenie trojice Britov. Taliban vlani po opakovaných rokovaniach s Londýnom prepustil na slobodu televízneho kameramana a ďalších štyroch britských občanov, ktorí boli zadržiavaní v Afganistane šesť mesiacov. Hovorca talibov vtedy obvinil týchto Britov z toho, že vykonávali činnosť, ktorá bola v rozpore "so zákonmi a tradíciami afganského ľudu". 
 

Viac o téme: ZadržanieLondýnTalibanSpojené kráľovstvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu