Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Autá aj autobusy v prístavnom meste Dover čakajú na trajekt už niekoľko hodín

Na trajekty do Francúzkam sa čaká aj niekoľko hodín.
Na trajekty do Francúzkam sa čaká aj niekoľko hodín. (Zdroj: Twitter/Radio News Hub)

LONDÝN/PARÍŽ - V britskom prístavnom meste Dover sa v sobotu tvorili dlhé kolóny autobusov a áut, ktoré čakali, kým sa budú môcť nalodiť na trajekty smerom do Francúzska. Podľa miestnych predstaviteľov boli omeškania spôsobené najmä zdĺhavými hraničnými kontrolami na francúzskej strane a nepriaznivým počasím. Správu priniesla agentúra AFP a spravodajská stanica BBC.

V piatok večer čakali autobusy na nalodenie do trajektov približne sedem hodín. Podľa zástupcov doverského prístavu sa však situácia v sobotu zlepšila. Autá čakajú v prístave jednu až dve hodiny, v prípade autobusov ide o dve až tri hodiny. Predstavitelia prístavu tiež dodali, že omeškania nijakým spôsobom nezasiahli nákladnú dopravu.


Agentúra AFP pripomína, že dlhé kolóny v prístavoch sú od Brexitu, ktorý obmedzil voľný pohyb medzi Britániou a členskými štátmi Európskej únie, čoraz bežnejším javom. Britská vláda vlani v lete obvinila Francúzsko z toho, že nedokáže zabezpečiť dostatočný počet personálu na hraničných kontrolách v doverskom prístave. Paríž však tieto tvrdenia odmieta a hovorí, že kontroly sa naťahujú najmä preto, lebo Británia má v súčasnosti štatút "tretej krajiny mimo EÚ".

Viac o téme: TrajektKolónyVeľká BritániaFrancúzkoHraničné kontroly
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu