Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ak chce EÚ naplniť klimatické ciele, musí počítať aj s jadrovou energiou, tvrdí premiér Fiala

Petr Fiala na summite v Bruseli
Petr Fiala na summite v Bruseli (Zdroj: TASR/AP Photo/Olivier Matthys)

BRUSEL/PRAHA - Ak chce Európska únia napĺňať klimatické ciele, musí počítať aj s jadrovou energiou. V pochopení tohto postoja medzi členskými krajinami nastal podľa českého premiéra Petra Fialu významný posun. Uviedol to v piatok pred začiatkom druhého rokovacieho dňa európskych lídrov v Bruseli, informuje spravodajkyňa TASR.

"Aj vďaka tlaku ČR a ďalších krajín vidím významný posun smerom v pochopení toho, že ak chceme ako EÚ napĺňať klimatické ciele, musíme počítať aj s jadrovou energetikou," vyhlásil predseda českej vlády.

Privítal, že v nových návrhoch EK o energii a zmieňuje aj jadro a jadrová energetika. V tlaku na jej presadzovanie chce ČR pokračovať. "Budeme sa snažiť, aby sme aj v neutrálnych technológiách dosiahli to, že budú akceptované nielen malé modulárne reaktory a reaktory štvrtej generácie, ale že budú akceptované aj reaktory tretej generácie," avizoval Fiala.

 

Na Evropské radě jsme se dohodli na řadě opatření v ekonomické oblasti. Podpořili jsme jednodušší podmínky investování...

Posted by Petr Fiala on Friday, March 24, 2023

Český premiér komentoval aj navrhovanú emisnú normu Euro 7, ktorá by mala od roku 2025 obmedziť splodiny oxidu dusíka a pevných častíc v ovzduší. Jej podobu sa musí zmeniť a v tom sa ČR tiež významne angažuje. Podľa Fialu sa podarilo vytvoriť silnú koalíciu v rámci EÚ, ktoré s podobou návrhu tiež nesúhlasia. Na jej strane sú aj výrobcovia áut.

Ak by mala norma súčasnú podobu, podľa Fialu by to ohrozilo výrobu najmä malých áut. Návrh kladie na elektromobily také podmienky, ktoré by ich predražili. "Vidím pomerne veľkú nádej, že máme dostatočnú silu, dostatočnú skupinu podobne zmýšľajúcich krajín, aby sme Euro 7 upravili," dodal český premiér.

Viac o téme: SummitPetr Fiala
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu