Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Policajta postrelili pri razii súvisiacej s pravicovými extrémistami

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

BERLÍN - Nemeckí vyšetrovatelia podnikli v stredu razie súvisiace s krajne pravicovým hnutím tzv. ríšskych občanov (Reichsbürger), oznámili úrady. Počas jednej z razií bol postrelený policajt a údajne utrpel ľahké zranenia. Správu priniesla tlačová agentúra AP.

Nemecký minister spravodlivostiv tvíte napísal, že spolkoví prokurátori nariadili prehliadky 20 nehnuteľností a že tento krok sa týkal hnutia ríšskych občanov. Ide o voľné zoskupenie, ktorého podporovatelia odmietajú legitimitu súčasnej nemeckej ústavy a vlády. Tvrdia, že stále existuje Nemecká ríša, teda Reich, z roku 1871.

Nemecký minister spravodlivosti Marco Buschmann
Zobraziť galériu (2)
Nemecký minister spravodlivosti Marco Buschmann  (Zdroj: TASR/AP)

Incident, pri ktorom bol postrelený policajt, "ukazuje, aké nebezpečné sú nasadenia" príslušníkov do akcií, uviedol Buschmann. Dodal, že príslušné úrady "sú povinné odzbrojiť ríšskych občanov". Minister ďalšie podrobnosti o účele či výsledku razií nezverejnil.

Spolkoví prokurátori potvrdili, že počas domovej prehliadky v meste Reutlingen na juhozápade krajiny padol výstrel a zatkli jednu osobu, informovala agentúra DPA. Tá uviedla, že ľahké zranenia utrpel príslušník policajných špeciálnych jednotiek. Nemecké úrady vlani v decembri oznámili, že odhalili údajné plánovanie štátneho prevratu, čo viedlo k zadržaniu vyše 20 ľudí napojených na hnutie ríšskych občanov.

Viac o téme: RaziaPostrelený policajtNemeckoPravicové hnutie Reichsburger
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu