Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Scholz tvrdí, že Nemecko chce posilniť boj proti nelegálnej migrácii

Olaf Scholz Zobraziť galériu (2)
Olaf Scholz (Zdroj: SITA/AP Photo/Michael Sohn, file)

BERLÍN - Nemecký kancelár Olaf Scholz vo štvrtok vyhlásil, že Nemecko musí proti nelegálnej migrácii zasahovať ostrejšie a deportovať tých, ktorí sa v krajine nachádzajú nezákonne. Krajina však bude naďalej ochraňovať Ukrajincov, ktorí zo svojej vlasti utekajú pred vojnou.

"Chceme obmedziť nelegálnu migráciu," poznamenal Scholz. "Chceme, aby sa menej ľudí vydávalo do rúk pašerákom a na život ohrozujúce únikové cesty," zdôraznil. "Našou zodpovednosťou v tejto hroznej agresívnej vojne je samozrejme aj poskytovanie ochrany pre ukrajinských občanov v Európskej únii," povedal Scholz v prejave v Spolkovom sneme. "Všetky úrovne vlády - najmä mestá, okresy a samosprávy - už vyše roka odvádzajú skvelú prácu," dodal v tejto súvislosti.

Olaf Scholz
Zobraziť galériu (2)
Olaf Scholz  (Zdroj: SITA/Bernd von Jutrczenka/dpa via AP)

V Nemecku našlo útočisko od vypuknutia ruskej invázie vyše milión utečencov z Ukrajiny. Okrem toho vlani v krajine požiadalo o azyl viac než 200.000 ľudí zo Sýrie, Afganistanu či Turecka. Lokálne úrady v Nemecku už mesiace upozorňujú spolkové vládu, že im chýbajú kapacity na ubytovanie utečencov a žiadajú pomoc aj čo sa týka vzdelávania a finančnej podpory. AP konštatuje, že zatiaľ čo Nemci prijali Ukrajincov vo všeobecnosti vrúcne, uchádzači o azyl z Blízkeho východu či Afriky sa stretávajú s horšími reakciami. Vlani došlo napríklad k opätovnému zvýšeniu počtu útokov na azylové centrá.

Scholz zdôraznil, že jeho krajina musí zrýchliť deportácie osôb, ktorých žiadosť o azyl bola zamietnutá

Nemecko, ktoré je v Európe jednou z najpopulárnejších destinácií pre migrantov, apeluje na spravodlivejší spôsob prerozdeľovania utečencov. Scholz zdôraznil, že jeho krajina musí zrýchliť deportácie osôb, ktorých žiadosť o azyl bola zamietnutá. "Tí, ktorí nemajú právo na pobyt v Nemecku, sa musia rýchlo vrátiť do svojej domovskej krajiny," povedal s tým, že to zatiaľ nefunguje dostatočne dobre.

AP pripomína, že koncom minulého roka bolo v Nemecku v azylovom konaní zhruba 240.000 ľudí, pričom približne 168.000 osobám bola žiadosť zamietnutá a mali krajinu opustiť, uvádza skupina Mediendienst Integration. V roku 2022 bolo však napokon deportovaných len 12.945 osôb.

Viac o téme: BojPosilnenieNemeckoNelegálna migráciaOlaf Scholz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu