Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Čínsky prezident pozval Putina na návštevu Číny: Podpísali dokumenty o strategickej spolupráci

Ruský prezident Vladimir Putin a jeho čínsky partner Si Ťin-pching Zobraziť galériu (2)
Ruský prezident Vladimir Putin a jeho čínsky partner Si Ťin-pching (Zdroj: SITA/Sergei Karpukhin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Čínsky prezident Si Ťin-pching v utorok oznámil, že pozval šéfa Kremľa Vladimira Putina na návštevu Číny. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na ruské štátne agentúry.

"Včera som pozval prezidenta Putina, aby tento rok navštívil Čínu v čase, ktorý mu vyhovuje," uviedol Si Ťin-pching počas rokovania s ruským premiérom Michailom Mušistinom. Si Ťin-pching pricestoval v pondelok na trojdňovú návštevu Ruska. Neskôr v utorok absolvuje druhé kolo rokovaní s Putinom. Pôjde o oficiálne rokovanie. Ich pondelkové stretnutie sa konalo bez účastí delegácií a trvalo viac ako štyri hodiny.

Ako pripomína agentúra AP, Čína potrebuje Rusko ako zdroj nerastných surovín aj ako partnera v súperení so Spojenými štátmi na svetovej scéne.

Začali sa rokovania Putina so Si Ťin-pchingom

Čínsky prezident Si Ťin-pching pricestoval v utorok do Kremľa na rokovania s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. TASR o tom informuje podľa správ agentúry AFP a denníka The Guardian, ktoré sa odvolávajú na zábery ruských štátnych médií.

Čínsky líder vošiel do Kremľa po červenom koberci. V ceremoniálnej sále ho privítal Putin a delegácia vysokopostavených ruských predstaviteľov. Na záberoch ruských médií vedieť, ako si prezidenti podávajú ruky a stoja bok po boku, zatiaľ čo vojenská kapela hrala hymny oboch krajín. Následne prezidenti zamierili na rokovania.

Putin a Si podpísali dokumenty o strategickej spolupráci medzi Ruskom a Čínou

Rokovania ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho čínskeho partnera Si Ťin-pchinga sa v utorok v Moskve skončili podpísaním dokumentov o strategickej spolupráci. Informuje o tom TASR na základe správy britského denníka The Guardian, ktorý sa odvoláva na ruské médiá. Spoločné vyhlásenie najvyšších predstaviteľov Ruska a Číny hovorí o "prehĺbení komplexného strategického partnerstva a koordinácii pre túto novú éru", oznámila hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí Chua Čchun-jing.

Putin aj Si "zdôraznili, že kríza na Ukrajine by sa mala urovnať prostredníctvom mierových rokovaní". "Obe strany sú proti tomu, aby sa ktorýkoľvek štát či zoskupenie štátov usilovalo o zvýhodnené postavenie vo vojenskej, politickej či inej oblasti na úkor legitímnych bezpečnostných záujmov iných krajín," uviedla Chua.

Viac o téme: Návšteva RuskoČínaVladimír PutinŇ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu