Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Pakistanská polícia zatkla takmer 200 prívržencov expremiéra Chána

Prívrženci Imrána Chána Zobraziť galériu (3)
Prívrženci Imrána Chána (Zdroj: SITA/AP Photo/K.M. Chaudary)

ISLAMABAD - Pakistanská polícia v pondelok zatkla ďalšie desiatky prívržencov bývalého premiéra Imrána Chána. Ide o reakciu polície na útok Chánových sympatizantov na policajtov, ku ktorému došlo cez víkend pred súdom v Islamabade, kam sa mal zosadený premiér dostaviť kvôli obvineniam z úplatkárstva.

Ako uviedla agentúra AP, celkový počet Chánových stúpencov zadržaných v Islamabade sa tak zvýšil na 198 - od soboty, keď bolo v pakistanskom hlavnom meste zatknutých 59 osôb.

Jeho prívrženci hádzali do policajtov kamene a bomby

Chánovi prívrženci v sobotu hádzali do policajtov v Islamabade zápalné bomby i kamene. Poriadková polícia proti nim použila obušky a slzotvorný plyn. Počas potýčok bolo zranených viac ako 50 policajtov. Na policajnom kontrolnom stanovišti bolo podpálených i niekoľko áut a motocyklov, dodala AP.

Pakistanská polícia zatkla takmer
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Anjum Naveed)

Polícia v sobotu vtrhla do Chánovej rezidencie v meste Láhaur na východe krajiny, zatkla tam 61 podozrivých osôb a po zrážkach s jeho stúpencami zhabala zápalné fľaše, zbrane a muníciu.

Na súd sa Chán nedostavil

Chán v čase razie nebol doma, pretože odcestoval do Islamabadu na súdne pojednávanie vo veci obvinenia z predaja darov, ktoré dostal počas výkonu funkcie, a zo zatajovania majetku. Po tom, ako sa Chán na súd vôbec nedostavil, sudca toto pojednávanie odročil na 30. marca.

Pakistanská polícia zatkla takmer
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Anjum Naveed)

Od svojho zosadenia z premiérskeho postu parlamentom - v apríli minulého roka - usporiadal Chán v Pakistane mnoho zhromaždení a predniesol veľa politických prejavov. Dal aj rozpustiť dva provinčné zákonodarné zbory ovládané svojou stranou Pakistanské hnutie za spravodlivosť (PTI), aby vyvinul tlak na vypísanie predčasných volieb, ktoré však vláda odmieta.

Jeho zosadenenie bolo vraj sprisahaním vlády

Chán tvrdí, že jeho zosadenie bolo sprisahaním vlády jeho nástupcu na poste premiéra Šehbáza Šarífa a Washingtonu. Šaríf aj Spojené štáty tieto obvinenia odmietli. Expremiér tiež vyhlasuje, že existuje sprisahanie s cieľom zavraždiť ho - deklaroval, že ďalší pokus o jeho atentát sa mal odohrať v sobotu na súde v Islamabade, kam sa z obavy o svoj život nedostavil. Uviedol, že bližšie podrobnosti o tomto sprisahaní poskytne verejnosti neskôr.

Viac o téme: úplatkárstvoPolícia útok PakistanImrán Chán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu