Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Národná bezpečnosť USA prezradila detaily o záhadných objektoch! Dráma v oblakoch, zlyhanie aj zúfalé dôkazy

Americká stíhačka na prvýkrát minula svoj cieľ.  Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Americká stíhačka na prvýkrát minula svoj cieľ. Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

WASHINGTON - Minulý týždeň boli nad Severnou Amerikou zostrelené tri lietajúce objekty po tom, čo bol spozorovaný čínsky špionážny balón. Americká vláda však zatiaľ v nových prípadoch nevidí žiadne dôkazy o špionáži z Číny.

Americká vláda po zostrelení troch záhadných lietajúcich objektov doteraz nevidela žiadne dôkazy o spojení s čínskou špionážou. Hovorca Rady národnej bezpečnosti Bieleho domu John Kirby v utorok novinárom povedal, že nič nenasvedčuje tomu, že predmety boli súčasťou čínskeho "programu špionážnych balónov" alebo že boli "naozaj" použité na zahraničnú špionáž.

Poslanci odmietli program schôdze o ústavnosti posunutia stíhačiek Ukrajine (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Objekty vypustené nad USA a Kanadou by mohli byť "balóny, ktoré boli jednoducho pripojené ku komerčným alebo výskumným zariadeniam, a preto boli neškodné," povedal Kirby. Toto sa môže ukázať ako „hlavné vysvetlenie“.

Čínsky balón na americkom území
Zobraziť galériu (3)
Čínsky balón na americkom území  (Zdroj: SITA/Chad Fish via AP)

Zatiaľ sa nenašli

Objekty, ktoré boli zostrelené, sa však doteraz nepodarilo nájsť. "Ešte sme ich nenašli," povedal Kirby. Zdôvodnil to „dosť drsnými“ meteorologickými a geografickými podmienkami na mieste.

Americké stíhačky koncom minulého týždňa zostrelili tri lietajúce objekty nad americkým štátom Aljaška, nad Kanadou a nad jazerom Huron na americko-kanadskej hranici. Operácie americkej armády nasledovali po zostrelení podozrivého čínskeho špionážneho balóna nad východným pobrežím USA 4. februára.

Americká armáda prvým výstrelom lietajúci objekt netrafila

Neidentifikovaný lietajúci objekt bol v nedeľu spozorovaný neďaleko americko-kanadskej hranice. Americká armáda ho mala dostať zo vzduchu – ale na prvýkrát minula. Drahá chyba, pretože každá raketa stojí 400 000 dolárov.

Keď nad Spojenými štátmi zostrelili záhadný lietajúci objekt, v nedeľu nešlo všetko ako po masle: Ako priznali americkí predstavitelia, pilot stíhačky F-16 minul s prvou raketou cieľ. "Sme si vedomí toho, že prvá raketa vypustená v nedeľu minula cieľ," povedal novinárom vo Washingtone hovorca Národnej bezpečnostnej rady Bieleho domu John Kirby.

Námorníci vyťahujú trosky čínskeho balóna z mora.
Zobraziť galériu (3)
Námorníci vyťahujú trosky čínskeho balóna z mora.  (Zdroj: SITA/U.S. Navy via AP)

Raketa dopadla „priamo“ do Huronského jazera na americko-kanadskej hranici. Náčelník generálneho štábu USA Mike Milley v Bruseli uviedol, že raketa "neškodne spadla do vody Huronského jazera". Zlyhanie nebolo lacné: strela typu Sidewinder stojí najmenej 400 000 dolárov, čo je v prepočte približne 375 000 eur. Druhá vystrelená strela potom zasiahla svoj cieľ.

Americké stíhačky koncom minulého týždňa zostrelili tri lietajúce objekty nad americkým štátom Aljaška, Kanadou a Huronským jazerom počas troch dní. Operácie americkej armády nasledovali po zostrelení podozrivého čínskeho špionážneho balóna nad východným pobrežím USA 4. februára.

O troch ďalších lietajúcich objektoch sa vie len málo a trosky sa zatiaľ nepodarilo nájsť.

Viac o téme: RaketaŠpionážUSAKanadaUFO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu