Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Európa trpí vojnovou psychózou: Globálna väčšina však chce mier, tvrdí Orbán

Maďarský premiér Viktor Obrán
Maďarský premiér Viktor Obrán (Zdroj: SITA/Yuri Kochetkov/Pool Photo via AP)

BUDAPEŠŤ/ANKARA - Európa trpí vojnovou psychózou, kontinent sa zo dňa na deň ženie do vojny, vyhlásil vo štvrtok v súvislosti s vojnou na Ukrajine predseda maďarskej vlády Viktor Orbán na summite Turkickej rady v Ankare. Informuje o tom agentúra MTI informuje.

Podľa Orbána je dôležité, aby v tejto situácii bolo počuť hlas mieru, a je tiež dôležité dať jasne najavo, že globálna väčšina chce mier. Maďarský premiér sa členom rady poďakoval, že "posilňujú hlas mieru". Poďakoval sa aj tureckému prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi, ktorý zohral úspešnú úlohu v sprostredkovaní medzi bojujúcimi stranami a požiadal ho, aby vo svojom úsilí pokračoval aj v budúcnosti.

Hlavnou témou summitu Turkickej rady je riešenie situácie po februárovom turecko-sýrskom zemetrasení. Jeho zvolanie inicioval azerbajdžanský prezident Ilham Alijev. Členmi rady sú Azerbajdžan, Kazachstan, Kirgizsko, Turecko a Uzbekistan; Maďarsko má štatút pozorovateľa. "Pre Maďarsko je najdôležitejšia záchrana ľudských životov, preto presadzujeme, aby čo najskôr bolo prímerie a aby sa čo najskôr začali mierové rokovania," dodal predseda maďarskej vlády.

Viac o téme: MierEurópaViktor OrbánVojna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu