Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Podľa Viktora Orbána snahy o začlenenie Maďarska do superveľmoci nebudú úspešné

Viktor Obrán Zobraziť galériu (3)
Viktor Obrán (Zdroj: SITA/Yuri Kochetkov/Pool Photo via AP)

BUDAPEŠŤ - Boj Maďarov za slobodu pokračuje aj dnes, povedal v stredu premiér Viktor Orbán v Kiskőrösi v Báčsko-malokumánskej župe pri príležitosti osláv štátneho sviatku vypuknutia protihabsburskej revolúcie v rokoch 1848 – 1849. V rodisku jedného z najvýraznejších postáv revolúcie a najväčšieho maďarského básnika Sándora Petőfiho premiér zdôraznil, že terajšie snahy začleniť Maďarsko do superveľmoci nebudú úspešné, uviedol server telex.hu.

V prejave pred pozvanými hosťami Orbán pripomenul 200. výročie narodenia Petőfiho, pričom niekoľkými vetami sa zmienil aj o jeho slovenskej matke Márii Hrúzovej a slovenskom otcovi Štefanovi Petrovičovi.

archívne video Nemám negatívny postoj k Maďarsku, problém cítim v prístupe Orbána, povedal Pavel

Nemám negatívny postoj k Maďarsku, problém cítim v prístupe Orbána, povedal Pavel (Zdroj: TASR/ Barbora Vizváryová)

"Petőfi – takisto ako všetci Maďari – chcel byť šťastným občanom slobodnej krajiny," podotkol premiér a dodal, že básnik si mohol zvoliť pokojný život v prosperite, na čo mal vytvorené všetky podmienky. Rozhodol sa však ísť do boja a zomrel "v boji za uhorskú slobodu", ako to napísal aj v jednej zo svojich básní, dodal Orbán.

Maďarsko už nie je tou istou krajinou, akou bolo v roku 1848

"Maďarsko už nie je tou istou krajinou, akou bolo v roku 1848. Stalo sa sebavedomým národom so vztýčenou hlavou v prostredí európskych národov," zdôraznil ministerský predseda, podľa ktorého Petőfiho ponaučením pre maďarského vlastenca je, že treba byť pripravený a keď príde čas, tak treba nastúpiť do boja za slobodu. Sándor Petőfi, rodený Alexander Petrovič, sa narodil 1. januára 1823 v Kiskőrösi v Uhorsku a zomrel 31. júla 1849 v Segesvári. Bol jednou z najvýraznejších postáv Uhorskej revolúcie v rokoch 1848 – 1849.

Maďarský premiér Viktor Orbán
Zobraziť galériu (3)
Maďarský premiér Viktor Orbán  (Zdroj: SITA/AP Photo/Denes Erdos, File)

Gyurcsány vyzval Maďarov na odvahu bojovať za svoju slobodu

Predseda maďarskej opozičnej strany Demokratická koalícia (DK) a bývalý premiér Ferenc Gyurcsány v stredu v Budapešti vyzval Maďarov, aby mali odvahu bojovať za svoju slobodu. Povedal to v prejave pri príležitosti osláv štátneho sviatku vypuknutia protihabsburskej revolúcie v rokoch 1848 – 1849.

Ferenc Gyurcsány
Zobraziť galériu (3)
Ferenc Gyurcsány  (Zdroj: SITA)

Ak Maďari nebudú mať odvahu bojovať za svoju slobodu, podľa slov predsedu DK "budú zbavení práva a stanú sa hanbou národa". Premiéra Viktora Orbána nazval Gyurcsány tyranom, s ktorým treba bojovať, a nie s ním vyjednávať. 

Terajší kabinet nedokáže splniť podmienky pre vyplatenie eurofondov, pretože to by znamenalo pád Orbánovho režimu

K napätiu medzi Orbánovou vládou a Bruselom expremiér povedal, že terajší kabinet nedokáže splniť podmienky pre vyplatenie eurofondov, pretože to by znamenalo pád Orbánovho režimu. K financiám Európskej únie sa podľa jeho slov dostane Maďarsko iba vtedy, ak nastúpi vláda premiérky tieňovej vlády a europoslankyne za DK Kláry Dobrevovej. Dobrevová vlani 21. septembra predstavila členov svojho tieňového kabinetu a povedala, že po 12 rokoch neokonzervatívnej Orbánovej vlády potrebuje Maďarsko čestnú ľavicovú vládu, ktorá sa bude starať o občanov.

Viac o téme: MaďarskoViktor OrbánZačlenenieSuperveľmoci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu