Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Macronovu dôchodkovú reformu schválil Senát: Výsledok v druhej komore je však neistý

Francúzsky prezident Emanuel Macron Zobraziť galériu (2)
Francúzsky prezident Emanuel Macron (Zdroj: SITA/AP Photo/Jens Meyer)

PARÍŽ — Senát, horná komora francúzskeho parlamentu, schválil vo štvrtok dopoludnia kompromisný návrh reformy dôchodkového systému, ktorú presadzuje prezident Emmanuel Macron. O návrhu bude popoludní hlasovať aj dolná komora parlamentu, Národné zhromaždenie, kde je však výsledok hlasovania neistý, informuje agentúra AFP.

Návrh reformy, v rámci ktorej by sa vek odchodu do dôchodku zvýšil na 64 rokov, podporilo 193 senátorov, 114 bolo proti. Výsledok konečného hlasovania v dolnej komore bude podľa pozorovateľov zrejme veľmi tesný, keďže vláda prezidenta Macrona tam nemá absolútnu väčšinu. Dohodu o kompromisnom návrhu reformy, ktorá vyvolala vo Francúzsku už niekoľko vĺn masových protestov a štrajkov, dosiahli v stredu členovia výboru zloženého zo siedmich poslancov a siedmich senátorov.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron
Zobraziť galériu (2)
Francúzsky prezident Emmanuel Macron  (Zdroj: SITA/Gonzalo Fuentes/Pool via AP)

Pri hlasovaní v Senáte podporili reformu aj zástupcovia pravice a centristi. V Národnom zhromaždení budú kľúčové hlasy konzervatívnych Republikánov (LR), ktorí sú však v názore na dôchodkovú reformu rozdelení.Zdroj blízky Macronovi pre agentúru AFP uviedol, že snahy o zaistenie dostatočnej podpory v Národnom zhromaždení pokračovali ešte aj vo štvrtok dopoludnia.

Macron by eventuálne mohol pristúpiť aj k rozpusteniu parlamentu

Ak by vláda v Národnom zhromaždení nemala pri hlasovaní o návrhu zaručenú absolútnu väčšinu, mohla by sa odhodlať k použitiu článku ústavy, ktorý umožňuje prijať zákon bez poslaneckého hlasovania. V takomto prípade by sa však vystavila riziku, že bude iniciované hlasovanie na vyslovenie nedôvery kabinetu a ďalej sa vystupňuje napätie v spoločnosti. Macron by eventuálne mohol pristúpiť aj k rozpusteniu parlamentu, uvádza AFP.

V stredu sa vo Francúzsku konal v poradí už ôsmy deň mobilizácie proti zmenám dôchodkovom systéme. Podľa odborárov sa do protestov a zhromaždení sa v celom Francúzsku zapojilo 1,7 milióna ľudí, podľa ministerstva vnútra ich bolo len okolo 480.000.

Viac o téme: SchválenieDôchodková reformaSenátEmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu