Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Francúzi sa zišli na proteste proti dôchodkovej reforme: Po policajtoch hádzali dlažobné kocky

Protesty v Paríži
Protesty v Paríži (Zdroj: SITA/AP Photo/Thibault Camus)

PARÍŽ - Francúzska polícia zasahovala vo štvrtok večer slzotvorným plynom a vodným delom voči tisíckam demonštrantom, ktorí sa na námestí v centre Paríža zišli na spontánnom proteste proti dôchodkovej reforme presadzovanej prezidentom Emmanuelom Macronom. Polícia informovala, že zadržala osem ľudí. Informujú agentúry Reuters a AFP.

Na námestí Place de la Concorde neďaleko parlamentu sa zhromaždilo približne 7000 ľudí. Protest sa snažili rozohnať skupiny policajtov s obuškami a štítmi. Nasadené bolo aj vodné delo, nakoľko uprostred námestia demonštranti založili požiar.

Policajti sa podľa spravodajcov z AFP pokúšali slzotvorným plynom demonštrantov zatlačiť, respektíve dostať ich preč od mosta vedúceho k Národnému zhromaždeniu, a síce dolnej komore parlamentu. Spravodajca agentúry Reuters uviedol, že niektorí z demonštrantov hádzali na policajtov dlažobné kocky.

Reformu chcú presadiť pomocu článku ústavy

Francúzska premiérka Elisabeth Borneová predtým vo štvrtok oznámila, že jej vláda presadí - pomocou článku ústavy, ktorý to umožňuje - reformu dôchodkového systému aj bez hlasovania v Národnom zhromaždení. V dolnej komore parlamentu, kde sa o reforme malo práve hlasovať, by totiž menšinová vláda nedokázala získať dostatočnú odporu. Horná komora parlamentu, a síce Senát, kompromisný návrh tejto reformy odobrila ešte vo štvrtok dopoludnia.

Polícia zadržala počas protestu proti dôchodkovej reforme 217 ľudí

Dovedna 217 ľudí zadržala francúzska polícia počas demonštrácie, ktorá sa konala vo štvrtok večer v centre Paríža proti dôchodkovej reforme presadzovanej prezidentom Emmanuelom Macronom. Informuje o tom v piatok agentúra DPA.

K zadržaniu došlo podľa citovaných policajných zdrojov počas nepokojov, ktoré vypukli na námestí Place de la Concorde neďaleko budovy dolnej komory parlamentu. Podľa medializovaných správ sa polícia pokúšala demonštrantov rozohnať aj vodnými delami a slzotvorným plynom. Demonštranti zapaľovali drevené palety a na policajtov hádzali rôzne predmety. Na námestí bolo v čase potýčok približne 6000 odporcov zmienenej reformy.

Viac o téme: ProstestDôchodková reformaFrancúzkoEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu