Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Litva opätovne predlžuje núdzový stav: Týka sa hraníc s Ruskom a Bieloruskom

Litovskí vojaci kontrolujú hranice s Bieloruskom
Litovskí vojaci kontrolujú hranice s Bieloruskom (Zdroj: SITA/AP Photo/Mindaugas Kulbis, File)

RIGA - Litovský parlament odhlasoval v utorok opätovné predĺženie núdzového stavu v regiónoch hraničiacich s Ruskom a Bieloruskom. Platiť bude do 2. mája. Informuje o tom správa agentúry DPA.

Litva susedí s ruskou exklávou Kaliningrad ležiacou pri Baltskom mori, aj s Bieloruskom, kľúčovým spojencom Moskvy. Prebiehajúcu ruskú ofenzívu na Ukrajine považuje za priamu hrozbu pre vlastnú bezpečnosť.

Núdzový stav začal po začiatku vojny

Litva zaviedla núdzový stav bezprostredne po začiatku ruskej vojenskej invázie z 24. februára 2022. Odvtedy bol už niekoľkokrát predĺžený. Pôvodne platil v celej krajine, vlani v septembri bol v rámci druhého predlžovania obmedzený na pohraničné regióny a kontrolné stanovištia. Kontrolnými stanovišťami sú okrem hraničných kontrol aj íklad letiská či vlakové stanice. Zodpovedné orgány tam majú právomoc zastavovať a kontrolovať vozidlá a ľudí.

Núdzový stav zaviedla Litva na hraniciach s Bieloruskom už v novembri 2021. Súviselo to s tisíckami migrantov, ktorí sa pokúšali prekročiť vonkajšie hranice EÚ z Bieloruska.

Viac o téme: HranicePredĺženieNúdzový stavRuskoBieloruskoLitva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu