Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Johnson bude čeliť otázkam poslancov v spojitosti s večierkami počas lockdownu

Boris Johnson
Boris Johnson

LONDÝN - Bývalý britský premiér Boris Johnson bude v stredu 22. marca verejne vypočutý v britskom parlamente pre škandál s večierkami na Downing Street počas lockdownu. Informuje správa z webovej stránky stanice Sky News

Parlamentný výbor vyšetruje možné Johnsonovo zavádzanie parlamentu. Opakovane totiž poprel, že počas večierkov v sídle britského premiéra v rokoch 2020 a 2021 boli porušené pandemické pravidlá. Vypočúvanie bude verejné pred výborom na posúdenie výsad členov britského parlamentu (Committee of Privileges). Výbor začiatkom marca po predbežnom vyšetrovaní uviedol, že Johnson mohol v spojitosti s večierkami zavádzať Dolnú snemovňu najmenej pri štyroch príležitostiach. Expremiér to odmieta.

Boris Johnson (58) bol premiérom od júla 2019. Rezignáciu oznámil vlani začiatkom júla a z postu oficiálne odstúpil v septembri. Jedným z dôvodov bola séria škandálov, vrátane večierkov v sídle premiéra na Downing Street počas covidovej pandémie.

Mohli by mu zablokovať mandát

Ak výbor potvrdí, že Johnson parlament zavádzal, môže mu byť na 10 dní zablokovaný mandát poslanca Dolnej snemovne a môže čeliť oficiálnemu návrhu na odvolanie, píše Sky News. O pokračovaní jeho poslaneckého mandátu budú v takom prípade rozhodovať voliči v londýnskom obvode Uxbridge, kde bol zvolený.

Viac o téme: ŠkandálVečierkyBoris JohnsonLockdown
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu