Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

EÚ sa chce vyhnúť rizikám energetickej závislosti od Číny, tvrdí Ursula von der Leyenová

Ursula von der Leyenová
Ursula von der Leyenová (Zdroj: SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

ŠTRASBURG - Európska únia chce nastaviť "spravodlivé pravidlá hry" s Čínou, aby sa vyhla rizikám energetickej závislosti. Uviedla to predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová počas pondelňajšej videokonferencie s novinármi zastupujúcimi Európsku redakciu (ENR), ktorá združuje viacero európskych tlačových agentúr.

Von der Leyenová s novinármi komunikovala zo Štrasburgu, kde sa zúčastňuje na marcovom plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu (EP). V rámci "hodiny otázok" zhodnotila svoju minulotýždňovú pracovnú návštevu Washingtonu. "Nechceme závislosť, akú sme zažili s Ruskom, pokiaľ ide o fosílne palivá. Nechceme byť napríklad závislí od kritických surovín. Aj preto diverzifikujeme a posilňujeme naše dodávateľské reťazce spolu s našimi rovnako zmýšľajúcimi partnermi," vysvetlila von der Leyenová.

Archívne video: Pri pomoci s energiami zostali bokom ľudia kúriaci tuhými palivami, vyhlásila Remišová

Pri pomoci s energiami zostali bokom ľudia kúriaci tuhými palivami, vyhlásila Remišová (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Šéfka exekutívy EÚ sa minulý týždeň v piatok (10. 3.) počas návštevy Bieleho domu dohodla s americkým prezidentom Joeom Bidenom na "okamžitom" začatí rokovaní o "cielenej dohode o strategických kovoch", ktoré sú nevyhnutné na energetickú transformáciu. Táto dohoda má viesť k zníženiu závislosti EÚ od čínskych surovín. Podľa tlačovej agentúry AFP však stanovisko, ktoré vo Washingtone predstavila von der Leyenová, vyvolalo podráždenie v niektorých kruhoch EÚ. Nemenovaný európsky predstaviteľ upozornil, že v súvislosti s takýmito geopolitickými témami šéfka exekutívy EÚ potrebovala mandát od lídrov členských štátov.

Agentúra AFP upozornila, že šéfovia vlád a štátov počas vlaňajšieho októbrového samitu EÚ v Bruseli rokovali aj o tom, ako môže nájsť Únia vlastnú cestu k Číne bez toho, aby sa spájala so Spojenými štátmi a nechala sa po boku Američanov vtiahnuť do "systematickej konfrontácie" s Pekingom.

V rámci súboru politických otázok von der Leyenová upozornila, že Srbsko a Kosovo by mali prijať plán EÚ na normalizáciu vzťahov, ktorý je kľúčový pre stabilitu celého regiónu. "Existuje plán EÚ na normalizáciu vzťahov medzi Belehradom a Prištinou. Toto je príležitosť pre obe strany využiť túto chvíľu, pretože normalizácia je kľúčom k bezpečnosti, stabilite a prosperite regiónu," odkázala šéfka eurokomisie a zdôraznila, že po ruských útokoch na Ukrajinu je citeľná snaha Bruselu partnerov zo západného Balkánu čo najviac sa priblížiť k Európskej únii.

Najbližšie stretnutie medzi srbským prezidentom Aleksandrom Vučičom a kosovským premiérom Albinom Kurtim sa uskutoční v Ohride v Severnom Macedónsku v sobotu 18. marca. Na tomto stretnutí sa zúčastní aj šéf diplomacie EÚ Josep Borrell a osobitný zástupca EÚ pre dialóg medzi Kosovom a Srbskom Miroslav Lajčák. EÚ od tohto stretnutia očakáva dohodu o realizačnom pláne základnej dohody o normalizácii vzťahov alebo aspoň výrazný pokrok v tejto oblasti.

Viac o téme: EnergieUrsula Von der LeyenováZávislosť od Číny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu