Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Taliansko vyslalo plavidlá na záchranu troch člnov s vyše 1000 migrantmi

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Felipe Dana)

RÍM - Talianske úrady vyslali v piatok viacero plavidiel na pomoc trom člnom s vyše 1000 migrantmi na palube, ktorí uviazli na mori pri južnom pobreží krajiny. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Pobrežná stráž vo vyhlásení uviedla, že bolo nasadené aj lietadlo a vzhľadom na obrovské množstvo migrantov je akcia "mimoriadne rozsiahla". Pobrežnú stráž upovedomili v piatok ráno pasažieri člna, na ktorom bolo 500 ľudí. Na záchranárskych operáciách, ktoré komplikovali zhoršujúce sa poveternostné podmienky, sa podieľalo aj plavidlo námorných síl.

Kritika talianskej pobrežnej stráže

Talianska pobrežná stráž čelila kritike za to, že koncom februára neprišla na pomoc k drevenému člnu s vyše 150 migrantmi pri pobreží Kalábrie. Stroskotanie plavidla si vyžiadalo životy najmenej 72 osôb. Niekoľko osôb je naďalej nezvestných. Ministerstvo vnútra v Ríme uviedlo, že v posledných dňoch sa na talianskej pevnine alebo na ostrove Lampedusa vylodili tisíce migrantov. Do štvrtkového večera registrovali viac ako 15.800 migrantov. Za rovnaký čas v rokoch 2021 a 2022 prišlo do Talianska len okolo 6000 ľudí.

Viac o téme: ZáchranaMigrantiTaliansko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu