Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Poučí sa Čína z ruského prešľapu na Ukrajine? Invázia na Taiwan by dopadla podobne

Prehliadka čínskej armády v Pekingu.
Prehliadka čínskej armády v Pekingu. (Zdroj: SITA/AP)

PEKING – Čina sa momentálne nachádza v situácii, kedy jej rozhodnutie môže zmeniť celý charakter vojny na Ukrajine aj následné nové usporiadanie krajín na medzinárodnom poli. Tejto situácie si je určite vedomé aj čínske velenie. Súčasný stav a zistené fakty však znehodnocujú ruskú armádu a naopak hrajú do kariet Západu.

Kritika ruskej armády vo vojne na Ukrajine sa dostala aj do uší najvyšších čínskych predstaviteľov. Čína ako najsilnejší partner Ruskej federácie z toho nemala spočiatku radosť. Jej kritika voči Západu bola viac ako jasná po tom, keď Peking odmietol poslať dodávku zbraní do Kyjeva. Navyše sa zistilo, že čínska spoločnosť sa už dohodla s ruskou stranou o dodaní prvých 100 kusov prototypov bojových dronov. 

Nedávno sa v Číne objavili informácie, že domáca Ľudová oslobodenecká armáda (PLA) sa zdržala kritiky slabého a pomalého postupu ruskej armády na Ukrajine. Článok vyšiel v denníku PLA Daily dňa 12. januára tohto roku. "Výsledok pozemných síl je kľúčom k výsledku vojny," uvádza sa v článku. Ako informuje The Diplomat, keďže ide o popredný vojenský denník, tento postoj odzrkadľuje aj možný pohľad na čínsku vojenskú politiku. 

Pozemná armáda 

Slabý výkon ruských jednotiek na Ukrajine sa môže prejaviť na obnovení investícii a posilnení čínskej armády. Popredný americký expert Dennis J. Blasko ešte v roku 2019 zhodnotil, že najhorším rozhodnutím prezidenta Si Ťin-pchinga bola reforma pozemných síl. Blaskovi sa podarilo odhaliť, že od roku 1997 do 2018 došlo v PLA celkovo k 55-percentnému zníženiu počtu vojakov. Celú dobu sa oveľa viac investovalo do námorných a vzdušných síl, vesmírnych projektov či jadrových testov.  

Z tohto pohľadu a živého príkladu ruského trápenia na Ukrajine, si musí Čína priznať, že v prípade eskalácie konfliktu, by invázia na Taiwan nič nepriniesla. I keď hovoríme o silných väzbách medzi Ruskom a Čínou, spomínaný článok sa vyjadruje veľmi kriticky. "Pozemné sily ruskej armády boli príliš slabé a ich schopnosti príliš obmedzené na to, aby dosiahli stanovené ciele. Hlavným nedostatkom je živá sila (vojaci) a chybné strategické rozhodnutia počas bojov," píše sa v článku s tým, že taktické skupiny Battalion Tactical Group nie sú schopné účinne bojovať proti dlhotrvajúcim a vysoko intenzívnym konfliktom. 

Riešenie

Navrhovanou reformou je transformácia z brigády späť na systém divízií a poukazuje na nelogické zníženie počtu pozemnej armády ešte pred zahájením ofenzívy na Ukrajinu. Milión mužov v ruskej armáde je podľa čínskeho denníka príliš málo. To by opäť mohlo naznačovať možné obavy PLA, že čínske pozemné sily môžu byť tiež nedostatočne vybavené. Čínsky národný ľudový kongres dokonca nedávno schválil nový zákon o vojenskej zálohe.

Kritika letectva

"Ruská armáda nebola schopná efektívne viesť kombinovanú vojnu," uvádza sa ďalej v správe. Západní analytici špekulovali o absencii ruských vzdušných síl. Čínska analýza kritizuje ruské letectvo za to, že "vykonalo príliš málo bojových letov" a hovorí, že "účinnosť presných úderov bola nedostatočná a koordinácia s armádou obmedzená". Rusi preto navrhujú zmiešanú leteckú divíziu.

Opierajú sa o rakety 

Analýza poznamenáva, že aj keď Rusko zaostáva v konvenčnej vojenskej sile, spolieha sa na svoje jadrové odstrašovanie. Spomínajú sa aj hypersonické rakety, ktoré majú pre NATO odstrašujúci účinok. Rovnako ako Rusko, aj Čína má rakety, ktoré by sa dali použiť na konvenčné alebo jadrové útoky. Je príliš skoro hovoriť, či tieto vyjadrenia považujú čínski lídri za sériu vojenských technických problémov, ktoré treba prekonať a vyriešiť, alebo za neoficiálny postoj, že konfliktu by sa malo v prvom rade vyhnúť. Napriek tomu kolujú teórie, že čínski veliaci dôstojníci sa snažia odstrániť všetky chyby, na ktoré dopláca Putinova armáda na Ukrajine. 
 

Viac o téme: ArmádaRuskoČínaPekingVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu