Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Historické rozhodnutie súdu! Žena sa starala o deti a domácnosť a muž budoval karíeru: Teraz bude cvakať

Ivana Moralová má dostať od exmanžela odškodné za domáce práce. Zobraziť galériu (2)
Ivana Moralová má dostať od exmanžela odškodné za domáce práce. (Zdroj: Ivana Moral)

MALAGA - Žene v Španielsku zaplatí bývalý manžel viac ako 200-tisíc eur, pretože sa roky starala o deti a robila domáce práce.

Starala sa o deti a robila domáce práce. A práve preto Ivana Moralová (48) zo španielskej Malagy dostane od bývalého manžela 205-tisíc eur. Nedávno o tom rozhodol súd. „Je pekné, že sa to konečne doceňuje. Nie je to pre mňa o peniazoch, ale teraz môžem byť konečne nezávislá a žiť svoj život,“ povedala Španielka pre denník Nius.

ilustračné video

Špecializovaný trestný súd rozhoduje v prípade extrémistu Mariána Magáta (Zdroj: Topky/Maarty)

Moralová a jej bývalý manžel sa vzali v roku 1995. Manželstvo trvalo 25 rokov, potom prišiel rozvod. Ich deti sú teraz v tínedžerskom veku. Jej bývalý manžel je veľmi majetný a na účte má niekoľko miliónov eur. Preto je podľa Moralovej právničky viac ako fér, že muž prácu ženy patrične ocení a túto sumu zaplatí.

V žalobe sa uvádza, že muž mohol počas manželstva exponenciálne zveľaďovať svoje bohatstvo bez toho, aby musel brať ohľad na rodinu. Žena sa na druhej strane musela zmieriť so stratou zárobku. „Vzhľadom na jeho milióny je tých 205-tisíc eur almužna a odškodné viac ako opodstatnené,“ povedala právnička 48-ročnej ženy.

Historické rozhodnutie súdu! Žena
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Súd vychádzal z minimálnej mzdy

Španielsko sa nedávno dostalo na titulky s niekoľkými zákonmi a rozhodnutiami týkajúcimi sa ženských otázok. Zavádza sa menštruačná dovolenka pre mladé ženy. Konkrétne: ženy majú každý mesiac dni voľna, keď majú menštruáciu. Podľa viacerých španielskych médií išlo o historické rozhodnutie. Španielsko je navyše považované za najbezpečnejšiu európsku krajinu pre ženy.

Súd stanovil sumu na základe minimálnej mzdy a dĺžky manželstva, uvádza Nius. Verdikt zatiaľ nie je právoplatný. Či sa exmanžel odvolá, nie je známe.
 

Viac o téme: Domáce práceExmanželOdškodnenieSúd Španielsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu