Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Desivé chvíle v kostole svedkov Jehovových v Hamburgu: Pri streľbe zomrelo osem ľudí, páchateľ bol bývalým členom

Streľba v Nemecku Zobraziť galériu (2)
Streľba v Nemecku (Zdroj: TASR/Jonas Walzberg/dpa via AP)

BERLÍN - Pri streľbe v kostole svedkov Jehovových v nemeckom Hamburgu zomrelo včera večer niekoľko ľudí a ďalší utrpeli zranenia. Polícia hovorí o situácii veľkého rozsahu a vyzýva občanov, aby sa miestu vyhli, informovala agentúra DPA.

Aktualizované 14:07 

Prezidentka Zuzana Čaputová zaslala sústrastný telegram nemeckému prezidentovi Frankovi-Walterovi Steimeierovi v súvislosti so streľbou v kostole Jehovových svedkov v Hamburgu. TASR o tom informoval hovorca prezidentky SR Martin Strižinec. "V mene občanov Slovenskej republiky v ňom vyjadrila úprimnú sústrasť rodinám a blízkym obetí a zraneným zaželala rýchle uzdravenie," priblížil. Streľba sa odohrala vo štvrtok (9. 3.) večer v hamburskej štvrti Gross Borstel. V budove, kde sa strieľalo, sa mali zísť členovia spoločenstva Jehovových svedkov na týždennom stretnutí zameranom na štúdium Biblie. Podozrivý páchateľ mal byť bývalým členom tejto náboženskej spoločnosti.

Aktualizované o 13:16

Podozrivý páchateľ štvrtkovej streľby v nemeckom mete Hamburg bol bývalým členom náboženskej spoločnosti Jehovovi svedkovia. V piatok to uviedli miestni predstavitelia, informuje agentúra AP. Streľba v modlitebni Jehovových svedkov si vyžiadala osem obetí vrátane podozrivého strelca, ktorý proti sebe obrátil zbraň po príchode polície. Zranených je osem ľudí, z toho štyria sú vo vážnom stave. Miestny bezpečnostný predstaviteľ povedal, že podozrivý strelec bol 35-ročný nemecký občan Philipp F.

Počas útoku vystrelil viac ako 100 nábojov. Príčina streľby nie je známa, no nič nenasvedčuje politickej motivácii. Podľa šéfa hamburskej polície Martina Meyera mal podozrivý strelec zbrojný preukaz a legálne vlastnil poloautomatickú zbraň. Miestne úrady v minulosti dostali tip, že nie je spôsobilý na držbu strelnej zbrane. Počas kontroly sa však zistilo, že žiadne pravidlá neporušil, dodal Meyer. Polícia uviedla, že "zrejme nie v dobrom" opustil Jehovových svedkov asi pred 18 mesiacmi, napísala agentúra AFP.

Aktualizované o 11:22

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier v piatok zo zdesením reagoval na štvrtkovú smrtiacu streľbu modlitebni v nemeckom meste Hamburg. Informovala agentúra DPA. "Vo svojich myšlienkach som s obeťami a ich rodinami," uviedol prezident na sociálnej sieti prostredníctvom svojej hovorkyne.

Steinmeier sa poďakoval bezpečnostným a záchranným zložkám, ktoré na mieste zasahovali a vyjadril solidaritu s obyvateľstvom. "Som presvedčený, že mnohí obyvatelia Nemecka v týchto hodinách zdieľajú úprimnú sústrasť. Zraneným želám rýchle uzdravenie," dodal prezident. Polícia v piatok ráno uviedla, že štvrtková streľba si vyžiadala osem obetí na životoch. Medzi mŕtvymi je údajne aj páchateľ. "Ďalšie osoby utrpeli vážne zranenia," dodala polícia.

archvívne video

Desiatky policajtov a záchranárov pred clubom Q v Colorade (Zdroj: Facebook/SilmiGood)

Aktualizované o 11:22

Francúzsky prezident Emmanuel Macron je zdesený streľbou v modlitebni náboženskej spoločnosti Jehovovi svedkovia v nemeckom Hamburgu. Informuje agentúra DPA. "Hrozné správy z Hamburgu. Vyjadrujem úprimnú sústrasť príbuzným obetí a všetkým nemeckým priateľom. Myslíme na vás," uviedol Macron na sociálnej sieti Twitter. Podľa nemeckého Spolkového úradu pre civilnú ochranu sa streľba odohrala vo štvrtok okolo 21.00 h miestneho času.

Incident si vyžiadal osem obetí a polícia predpokladá, že jedno z tiel, nájdených na mieste streľby, mohlo patriť podozrivému strelcovi. Polícia na mieste streľby v hamburskej štvrti Gross Borstel stále zbiera dôkazy. DPA dodala, že nejasných zostáva stále veľa podrobností, vrátane motívu činu a charakteru akcie, počas ktorej k streľbe došlo. Podľa miestneho denníka Hamburger Abendblatt sa v budove, kde sa strieľalo, zišli členovia spoločenstva na týždennom stretnutí zameranom na štúdium Biblie.
 

Aktualizované o 8:42

Pri streľbe v modlitebni svedkov Jehovových v severonemeckom Hamburgu zomrelo vo štvrtok večer osem ľudí, zrejme vrátane samotného páchateľa, informovala dnes polícia v druhom najväčšom nemeckom meste na svojej internetovej stránke. Uviedla tiež, že ďalší ľudia utrpeli zranenia, niektorí z nich ťažké. Vyšetrovatelia pátrajú po motíve páchateľa. Kancelár Olaf Scholz udalosť na twitteri označil za brutálny násilný čin a vyjadril podporu pozostalým aj záchranárom zasahujúcim na mieste činu.

O páchateľovi nie sú známe žiadne podrobnosti a polícia zriadila internetový portál, kam ľudia môžu ukladať fotografie a videá týkajúce sa zločinu. Polícia i hasiči zablokovali ulice v okolí dvojposchodového domu vo štvrti Alsterdorf a televízie vysielali zábery, na ktorých záchranári odvádzali ľudí, niektorých z nich zabalených do prikrývok, do autobusu. Budovu prehľadali aj pyrotechnici, okolie sledoval vrtuľník s termokamerou. "Počuli sme výstrely," povedal novinárom nemenovaný svedok. "Tých výstrelov bolo 12 za sebou, potom sme videli, ako odnášajú ľudí v čiernych vreckách," dodal. Po streľbe zostalo na mieste tiež niekoľko ranených.

Policajti v špeciálnej výstroji stoja pri budove Svedkov Jehovových v Hamburgu.
Zobraziť galériu (2)
Policajti v špeciálnej výstroji stoja pri budove Svedkov Jehovových v Hamburgu.  (Zdroj: SITA/Jonas Walzberg/dpa via AP)

Podľa denníka Bild si streľba vyžiadala sedem mŕtvych a osem zranených. Server Focus Online s odvolaním sa na záchranné zložky informuje o šiestich obetiach a niekoľkých ťažko zranených. Uviedol tiež, že páchatelia sú zrejme stále na úteku. Tomu však podľa policajného hovorcu zatiaľ nič nenasvedčuje. "Všetci mŕtvi majú strelné zranenia," uviedol policajný hovorca, ktorý však neuviedol žiadnu konkrétnu bilanciu obetí incidentu. Polícia tiež uviedla, že zatiaľ nemá žiadne potvrdené informácie o motívoch činu.

"Žiadame vás, aby ste nezdieľali žiadne nepodložené domnienky a nešírili fámy," uviedla polícia na twitteri. Hamburské ministerstvo vnútra vydalo varovanie, v ktorom hovorí o "krajnom nebezpečenstve". "Dnes okolo 21.00 h strieľal jeden alebo viac neznámych páchateľov na ľudí v kostole," uvádza sa vo vyhlásení ministerstva. Vo štvrti Alsterdorf vo veľkom zasahujú záchranné zložky a špeciálne jednotky polície, uviedla DPA. Okolie incidentu je uzavreté a polícia vyzvala vodičov, aby do oblasti nejazdili. "Vyhnite sa nebezpečnej oblasti. V nebezpečnej oblasti zostaňte na mieste a zatiaľ nevychádzajte," uviedla polícia.

Nemecká polícia na mieste streľby v Hamburgu zrejme našla telo páchateľa

Nemecká polícia na mieste streľby v budove svedkov Jehovových v Hamburgu zrejme našla telo páchateľa. Uviedla to na twitteri. Počet obetí činu ale stále oficiálne nespresnila. Nemecké médiá píšu o najmenej šiestich mŕtvych, ktorí podľahli strelným zraneniam. Ďalší ľudia sú zranení. Policajné zdroje hovoria o čine v amoku. Útok sa odohral okolo 21.00 h v dvojposchodovej budove vo štvrti Alsterdorf severne od centra druhého najväčšieho nemeckého mesta. Z miesta, kde sa na podujatí svedkov Jehovových zišlo vyše 20 ľudí, sa podľa miestnych opakovane ozývala streľba. "Strieľalo sa asi štyrikrát," povedala agentúre DPA v susedstve žijúca Lara Bauchová, podľa ktorej vždy streľba trvala 20 sekúnd až minútu.

Výstrel v jednom z poschodí budovy počuli aj policajti, keď dorazili na miesto činu. Na mieste, odkiaľ sa ozval, potom našli mŕtveho. Podľa serveru listu Hamburger Abendblatt je týmto mŕtvym zrejme útočník. Server verejnoprávnej rozhlasovej a televíznej stanice NDR píše o najmenej šiestich mŕtvych, web denníka Bild uviedol, že mŕtvych je sedem a zranených osem, vrátane niekoľkých ľudí s ťažkými zraneniami.

Polícia zatiaľ hovorí o niekoľkých mŕtvych. Na miesto streľby vo štvrtok večer dorazilo množstvo policajtov, vrátane špeciálneho komanda. Budovu prehľadali aj pyrotechnici, okolie sledoval vrtuľník s termokamerou. Svedkovia Jehovovi, ktorí sú kresťanským náboženským hnutím s vlastným výkladom biblie, majú celosvetovo okolo osem miliónov členov. V Nemecku sa k nim podľa DPA hlási necelých 200.000 ľudí.

Viac o téme: ObeteStreľbaNemecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu