Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

USA vyjadrili solidaritu s protestmi v Gruzínsku: Vládnuca strana sťahuje návrh sporného zákona

Protesty v Gruzínsku proti návrhu sporného zákona o tzv. zahraničných agentoch Zobraziť galériu (2)
Protesty v Gruzínsku proti návrhu sporného zákona o tzv. zahraničných agentoch (Zdroj: SITA/AP Photo/Zurab Tsertsvadze)

WASHINGTON - Spojené štáty vyjadrili solidaritu s masovými protestmi, ktoré v týchto dňoch vypukli v Gruzínsku proti návrhu sporného zákona o tzv. zahraničných agentoch. USA zároveň vládu v Tbilisi vyzvali, aby umožnila konanie pokojných demonštrácií. Informovala o tom agentúra AFP.

"Vyzývame gruzínsku vládu, aby rešpektovala slobodu pokojného zhromažďovania a pokojných protestov," povedal v stredu hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Ned Price a všetky zúčastnené strany vyzval na "zdržanlivosť". "Stojíme pri gruzínskom ľude a jeho ambíciách," dodal.

Gruzínska polícia rozháňala v stredu večer - už druhý deň po sebe - slzotvorným plynom aj vodným delom demonštrantov pred parlamentom v Tbilisi. Na protest proti navrhovanému zákonu sa tam zišli desaťtisíce ľudí. Navrhovaný zákon, ktorý podporuje vládnuca strana Gruzínsky sen, požaduje, aby sa všetky organizácie, ktoré dostávajú viac ako 20 percent svojich finančných prostriedkov zo zahraničia, zaregistrovali ako "zahraniční agenti", inak im hrozia vysoké pokuty.

Podobný zákon už platí v Rusku, kde sa často zneužíva na pozastavenie alebo ukončenie činnosti organizácií a spravodajských médií, ktoré informujú o názoroch kritických voči vláde a Kremľu. Gruzínski demonštranti žiadajú vládu, aby od navrhovanej legislatívy upustila. Obávajú sa pritom, že Gruzínsko - snažiace sa o vstup do EÚ aj NATO - nadobúda čoraz autoritárskejší charakter.

Protesty v Gruzínsku proti návrhu sporného zákona o tzv. zahraničných agentoch
Zobraziť galériu (2)
Protesty v Gruzínsku proti návrhu sporného zákona o tzv. zahraničných agentoch  (Zdroj: SITA/AP Photo/Zurab Tsertsvadze)

Aj hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí vyjadril presvedčenie, že gruzínsky návrh zákona "ohrozuje euroatlantickú budúcnosť" tejto krajiny. "Obávame sa, že prijatie takéhoto typu legislatívy by malo dôsledky na našu schopnosť byť naďalej strategickým partnerom, akým sme sa pre Gruzínsko a gruzínsky ľud snažili byť celé desaťročia," dodal. Solidaritu s gruzínskymi demonštrantmi vyslovil v stredu večer aj Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Na stranu demonštrantov sa v utorok postavila aj gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová, ktorá avizovala, že bude zákon vetovať. Parlament však môže jej prezidentské veto prelomiť.

Násilné zrážky medzi demonštrantmi a políciou vypukli v Tbilisi už v utorok večer. Demonštranti vtedy hádzali do policajtov kamene a zápalné fľaše, pričom polícia na ich rozohnanie použila slzotvorný plyn a vodné delo. Gruzínske ministerstvo vnútra neskôr informovalo, že pri potýčkach bolo zadržaných 77 ľudí.

Vládnuca strana sťahuje návrh zákona o zahraničných agentoch

Vládnuca strana Gruzínsky sen vo štvrtok oznámila, že sťahuje návrh zákona o zahraničných agentoch, ktorý vyvolal hromadné protesty v krajine. TASR správu prevzala z agentúr AP a AFP. "Ako vládnuca strana zodpovedná za každého člena spoločnosti sme sa rozhodli bezpodmienečne stiahnuť tento návrh, ktorý sme podporili," uviedla strana na svojej webovej stránke.

Delegácia EÚ víta stiahnutie návrhu zákona o zahraničných agentoch

Delegácia Európskej únie v Gruzínsku vo štvrtok privítala rozhodnutie vládnucej strany Gruzínsky Sen stiahnuť návrh zákona o zahraničných agentoch. V uplynulých dňoch vyvolal v tejto krajine rozsiahle protesty. TASR správu prevzala z agentúry AFP. "Vítame oznámenie vládnucej strany o stiahnutí návrhu legislatívy o zahraničnom vplyve," uviedla delegácia EÚ na sociálnej sieti. Zároveň vyzvala všetkých politických lídrov v Gruzínsku, aby pokračovali v reformách v súlade s 12 prioritami s cieľom získať štatút kandidátskej krajiny EÚ.

Gruzínske opozičné strany pokračovať v protivládnych protestoch

Gruzínske opozičné strany sa vo štvrtok zaviazali pokračovať v protivládnych protestoch napriek sľubu vládnucej strany Gruzínsky sen, že stiahne sporný návrh zákona o "zahraničných agentoch". Ten vyvolal niekoľkodňové mohutné zhromaždenia v hlavnom meste Tbilisi a medzinárodné odsúdenie. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP. "Keďže nie sú žiadne záruky, že Gruzínsko je pevne na prozápadnej ceste, tieto (naše) kroky neprestanú," uviedla v spoločnom vyhlásení skupina opozičných strán. Na štvrtok večer zvolala nové zhromaždenia a žiada prepustenie desiatok zadržiavaných protestujúcich.

Viac o téme: ReakciaSolidaritaUSAGruzínskoMasové protesty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu