Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Obrovský škandál v katolíckej cirkvi: Ján Pavol II. vedel o zneužívaní detí a nielen to, tvrdí dokument

Ján Pavol II. mal podľa dokumentu vedieť o pedofilných praktikách v poľskej cirkvi.
Ján Pavol II. mal podľa dokumentu vedieť o pedofilných praktikách v poľskej cirkvi. (Zdroj: profimedia.sk)

VARŠAVA - Zosnulý pápež údajne vedel o zneužívaní detí v poľskej katolíckej cirkvi roky pred nástupom do úradu. Dokonca to vraj pomohol zakryť.

Ďalší škandál v katolíckej cirkvi! Zosnulý pápež Ján Pavol II. vraj vedel o zneužívaní detí v katolíckej cirkvi v Poľsku už roky pred nástupom do úradu. Informovala o tom v nedeľu súkromná televízia TVN.

Na Námestí svätého Petra vo Vatikáne sa koná pohreb emeritného pápeža Benedikta XVI. (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Za dokumentom stojí vyšetrovateľ Michal Gutowski. Počas svojho výskumu hovoril s mnohými obeťami pedofilných kňazov, ich rodinami a bývalými zamestnancami cirkvi. Jeho vyšetrovania ukazujú, že Karol Wojtyla, ako sa pápež Ján Pavol II. pred nástupom do úradu volal, vedel o prípadoch pedofilných kňazov v cirkvi už v čase, keď bol kardinálom v Krakove.

"Prosil o to, aby sa to nikde nehlásilo"

Zdroj Gutowského uviedol, že v roku 1973 jej Wojtyla osobne povedal o pedofilnom konaní vo vzťahu k jednému kňazovi. "Požiadal, aby sa to nikde nehlásilo a povedal, že sa o to postará."

Dotknutých kňazov potom preložil do iných diecéz, aby sa vyhol škandálu. Jedného z nich do Rakúska. Napísal dokonca odporúčací list viedenskému kardinálovi Franzovi Königovi bez toho, aby spomenul obvinenia zo zneužívania.

Poľská cirkev nezverejňuje žiadne dokumenty

Poľská cirkev v minulosti vždy odmietla poskytnúť dokumenty súdnictvu alebo verejnej vyšetrovacej komisii, ktorá vyšetruje prípady zneužívania maloletých.

Napriek tomu vyšlo najavo niekoľko správ o zneužívaní maloletých v poľskej cirkvi, čo viedlo k tomu, že Vatikán za posledné dva roky uvalil sankcie na viacerých vysokých cirkevných predstaviteľov. Je to preto, že zakryli pedofíliu zo strany členov kléru.

Viac o téme: PápežPedofíliaZneužívanie detíPoľskoJán Pavol II.Cirkev
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu