Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Maďarský parlament riešil členstvo v komore lekárov, nie však rozšírenie NATO

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BUDAPEŠŤ - Maďarský parlament väčšinou hlasov poslancov vládneho bloku Fidesz-KDNP v skrátenom legislatívnom konaní schválil v utorok zrušenie povinného členstva v Maďarskej lekárskej komore (MOK). Podľa internetového vydania denníka Népszava ide o pomstu za to, že komora bola proti zavedeniu nevýhodného systému lekárskej pohotovosti.

Zákon bol zaradený do skráteného legislatívneho konania s odôvodnením, že MOK "ohrozuje právo ľudí na zdravotnú starostlivosť". Denník Népszava podotkol, že ratifikáciu vstupu Fínska a Švédska maďarská vláda odkladá už dlhší čas. Zdôvodňuje to skutočnosťou, že parlament je zahltený novelizáciou mnohých právnych noriem, ktoré sú podmienkou Bruselu k vyplateniu eurofondov. Pritom však jednoznačne represívny zákon zaradili do programu rokovania parlamentu okamžite a schvaľovali ho v zrýchlenom konaní.

Fidesz má isté námietky voči vstupu Švédska a Fínska do NATO

Parlamentná frakcia Fideszu minulý týždeň rozhodla, že Národné zhromaždenie ešte pred ratifikáciou vstupu Fínska a Švédska do Severoatlantickej aliancie vyšle do týchto škandinávskych krajín delegáciu. Jej úlohou bude doriešiť sporné záležitosti a získať informácie, oznámil v nedeľu predseda frakcie Máté Kocsis. Spresnil, že v súvislosti so vstupom Švédska a Fínska do NATO vo štvrtok na stretnutí frakcie Fideszu zazneli isté námietky. Premiér Viktor Orbán minulý piatok zdôraznil, že Maďarsko od Fínska a Švédska očakáva, že nebudú o Maďarsku šíriť nepravdy.

Rokovanie o vládnom návrhu rozšírenia NATO je zaradené do programu tretieho dňa jarnej schôdze, ktorá sa začala v pondelok. Poslanci majú o ňom hlasovať začiatkom marca. Fínsko a Švédsko v polovici mája oficiálne požiadali o vstup do NATO pre obavy spojené s ruskou inváziou na Ukrajine. Ich začlenenie do NATO už ratifikovalo 28 z 30 členských štátov s výnimkou Maďarska a Turecka.

Viac o téme: NATOMaďarskoParlamentKomora lekárov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu