Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Hrozí obrovská ekologická katastrofa: Vykoľajený vlak s chemikáliami je strašiak, spomína sa aj Černobyľ

Veľký oblak dymu stúpa nad East Palestine v štáte Ohio po kontrolovanej detonácii časti vykoľajeného vlaku. Zobraziť galériu (3)
Veľký oblak dymu stúpa nad East Palestine v štáte Ohio po kontrolovanej detonácii časti vykoľajeného vlaku. (Zdroj: SITA/AP Photo/Gene J. Puskar)

COLUMBUS - Pred viac ako týždňom sa v Ohiu vykoľajil vlak prevážajúci toxické chemikálie. Miestni obyvatelia hlásia uhynuté ryby a domáce zvieratá. Úrady však nevidia žiadne nebezpečenstvo.

Obyvateľov dediny v severovýchodnom Ohiu (USA) žiadajú, aby sa vrátili do svojich domovov. Podľa úradov sa vzorky vzduchu a vody považujú za bezpečné. "Mohla to byť tragédia impozantných rozmerov," povedal šéf hasičov 4700-členného mesta vo East Palestine na tlačovej konferencii minulú stredu. Miestni obyvatelia však hlásia uhynuté ryby v rieke a uhynuté sliepky. Sťažujú sa na kašeľ a kožné reakcie.

Rieka Slaná sa sfarbila dočervena: Hrozí ekologická katastrofa (Zdroj: TASR)

Nákladný vlak prevážajúci poic chemikálie sa vykoľajil v Ohiu - nebezpečné chemikálie vo vzduchu

3. februára 2023 sa v East Palestine v štáte Ohio vykoľajil nákladný vlak so 150 vagónmi. Niekoľko cisterien začalo horieť. Rýchlo sa ukázalo, že vlak mal na palube chemikálie. Vrátane vysoko toxickej chemikálie, vinylchloridu a iných látok. Rozsiahly požiar sa hasiči snažili všetkými prostriedkami uhasiť. Miestni obyvatelia hlásili, že výbuchy bolo počuť už z diaľky.

6. februára hrozilo, že jeden z cisternových vozňov vybuchne. Teploty extrémne stúpli. Kvôli nebezpečenstvu výbuchu bola nariadená evakuácia. Guvernér Ohia Mike DeWine opäť vyzval všetkých v okruhu míle od miesta nehody, aby evakuovali svoje domovy. Úlomky mohli odletieť až kilometer od výbuchu. Okrem toho existovala vysoká pravdepodobnosť, že by sa mohli uvoľniť toxické plyny. Väčšina obyvateľov oblasť opustila, no niektorí ešte zostali vo svojich domoch. Úrady potom „kontrolovali“ vagóny, aby bezpečne uvoľnili toxické chemikálie. Na oblohe bolo vidieť obrovské kúdoly dymu.

Vlaková nehoda v Ohiu: vagóny s toxickými chemikáliami sa vykoľajili

Medzitým sa zistilo, že vo vozňoch vlaku bolo naložených viac toxických chemikálií, ako sa pôvodne uvádzalo, informoval online americký spravodajský portál ABC News. To bol výsledok analýzy údajov. Po ničivom vlakovom nešťastí sa do ovzdušia a zeme dostalo viac chemikálií. Medzi látkami boli etylénglykol monobutyléter, etylhexyl akrylát a izobutén, ktoré sa podľa zoznamu našli aj vo vykoľajených vozňoch.

Vinylchlorid je klasifikovaný ako karcinogén podľa US Cancer Institute. Plyn sa používa na výrobu plastových rúr z PVC, ktoré sa často používajú vo vodovodných systémoch. Vinylchlorid spôsobuje poškodenie pečene, pažeráka, sleziny, krvného obehu rúk, kostí rúk a kože. Horením vinylchloridu vzniká chlorovodík a stopy fosgénu.

Hrozí obrovská ekologická katastrofa:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Gene J. Puskar)

Etylhexyl akrylát je považovaný za karcinogénny. Kontakt s etylhexyl akrylátom môže spôsobiť popáleniny a podráždenie pokožky a očí a vdýchnutie môže dráždiť nos a hrdlo a spôsobiť dýchavičnosť a kašeľ, podľa amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC).

Vo vzduchu je stále toxický zápach - obyvatelia sa môžu vrátiť do svojich domovov

V stredu však príkaz na evakuáciu zrušili. Úrady vyzvali obyvateľov, aby sa vrátili do svojich domovov. Skúmanie vzduchu a vody neodhalilo žiadne znepokojujúce zistenia. 291 domácností bola podľa U.S. Environmental Protection Agency EPA preskúmaná do 13. februára, vrátane miestnych škôl a vládnych agentúr. Nenašli sa žiadne dôkazy o vinylchloride alebo chlorovodíku. Stále preverovali 181 domácností. Letecký dohľad prebiehal 24 hodín denne. "Obyvatelia v blízkosti stále cítia zápach z miesta nehody," písala EPA. Ak sa objavia príznaky, postihnutí by mali kontaktovať svojho poskytovateľa zdravotnej starostlivosti.

Hrozí obrovská ekologická katastrofa:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Gene J. Puskar)

"Niečo nie je v poriadku, keď mŕtve ryby plávajú v rieke"

Zatiaľ čo úrady nevidia žiadne nebezpečenstvo, objavujú sa správy o uhynutých zvieratách. Vo vodách v blízkosti miesta nešťastia údajne uhynulo asi 3500 rýb. Niektoré toxíny unikli do rieky Ohio. Ako uvádza ABC News, výroba pitnej vody v regióne Západná Virgínia musela byť zastavená a hľadali sa alternatívne zdroje vody. Rieka zásobuje vodou viac ako päť miliónov ľudí.

„Nehovorte mi, že všetko je v bezpečí. Niečo nie je v poriadku, keď mŕtve ryby plávajú v potoku,“ povedala pre miestnu televíznu stanicu obyvateľka, ktorá žije v Negley Ohio. Vo svojej záhrade videla mŕtve ryby plávať cez rieku.

Žena, ktorá žije 16 kilometrov od miesta nešťastia, pre WKBN-TV uviedla, že v utorok náhle zomrelo päť jej sliepok a kohút. A to bol deň predtým, ako úrady kontrolovane zapálili toxický vinylchlorid vo vagónoch.

Ďalší obyvatelia sa od nehody sťažujú na suchý kašeľ a po vlakovej nehode sa cítia sami so svojimi starosťami. Starosta postihnutého mesta vo východnej Palestíne Trent Conaway ohlásil na stredu (15. februára) na radnici stretnutie otázok a odpovedí.

Strach obyvateľov z ekologickej katastrofy sa snažia zneužíť aj niektorí komentátori a médiá. Okrem iných napríklad aj televízna stanica Fox News blízka bývalému prezidentovi Donaldovi Trumpovi.

Politici v snahe získať politické body dianie v East Palestine prirovnávajú k Černobyľu, jadrovej havárii z roku 1986.

Viac o téme: úradyVlakVykoľajenýObyvateliaChemikálieEast Palestine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu