Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Sopka Merapi v Indonézii opäť vychrlila oblaky plynu a popola

Indonézska sopka Merapi je znova aktívna Zobraziť galériu (2)
Indonézska sopka Merapi je znova aktívna (Zdroj: TASR/AP)

JAKARTA - Sopka Merapi, ktorá patrí medzi najaktívnejšie v Indonézii, vychrlila v utorok oblaky horúceho sopečného popola a plynu, informovala agentúra DPA.

Erupcia trvala približne 160 sekúnd a vulkanický materiál sa počas nej dostal až do vzdialenosti dvoch kilometrov od krátera, uviedli indonézski vulkanológovia. V dôsledku najnovšej erupcie nedošlo k obetiam ani materiálnym škodám. Úrady však varovali miestnych obyvateľov a turistov, aby nevstupovali do rizikovej zóny, ktorá je vymedzená v okruhu piatich kilometrov od vrcholu sopky.

Sopka Merapi v Indonézii opäť chrlila popol.
Zobraziť galériu (2)
Sopka Merapi v Indonézii opäť chrlila popol.  (Zdroj: AP Photo/Slamet Riyadi)

Merapi, ktorej názov v preklade znamená "ohnivá hora", sa nachádza na hraniciach indonézskych provincií Centrálna Jáva a Jogjakarta vo vzdialenosti zhruba 400 kilometrov juhovýchodne od metropoly Jakarta, spresňuje DPA. Sopka s prestávkami eruptuje už od roku 2020, v dôsledku čoho museli byť evakuované tisíce ľudí. K poslednému väčšiemu výbuchu tohto vulkánu došlo v roku 2010; o život vtedy prišlo viac než 350 ľudí a ďalších 400.000 muselo opustiť svoje domovy.

Viac o téme: AktívnaIndonéziaSopka Merapi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu