Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Taiwanské ministerstvo obrany hlási nález čínskeho meteorologického balóna

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Larry Mayer/The Billings Gazette via AP)

TCHAJ - PEJ - Taiwanské ministerstvo obrany oznámilo, že na jeden z menších ostrovov patriacich Taiwanu dopadol čínsky meteorologický balón. Informovala agentúra AP. Zvyšky malého balóna sa našli na jednom z ostrovov súostrovia Ma-cu, ktoré leží v Taiwanskom prielive a patrí Taiwanu.

Agentúra AP pripomenula, že k tomuto nálezu došlo po tom, ako Spojené štáty začiatkom februára zostrelili údajný čínsky špionážny balón. Čína podľa Washingtonu vyslala takéto balóny nad mnohé krajiny po celom svete ako súčasť špionážnych aktivít zameraných na USA a ich spojencov. Peking tvrdí, že balón zostrelený pri pobreží USA bol civilným zariadením používaným na meteorologické účely. Podľa štvrtkového vyhlásenia taiwanského ministerstva obrany sa v balóne nájdenom na ostrove Tung-jin nachádzalo zariadenie čínskej štátnej spoločnosti vyrábajúcej elektroniku, ktorá sídli v meste Tchaj-jüan.

Hovorca uvedenej spoločnosti vyhlásil, že firma nemá s balónom nič spoločné. Pripustil však, že podobne ako viaceré iné firmy dodáva elektroniku pre Čínsku meteorologickú agentúru. Podľa taiwanského rezortu obrany mal nájdený balón priemer asi jeden meter a z predbežných zistení vyplýva, že slúžil zrejme len na meteorologické účely. Bude však predmetom ďalších analýz. Taiwanské obranné zložky po náleze balóna preventívne sprísnili hliadkovacie a monitorovacie aktivity. Súostrovie Ma-cu, vzdialené približne 280 kilometrov od Tchaj-peja, by pre Taiwan zrejme bolo prvou líniou obrany v prípade, ak by sa komunistická Čína rozhodla splniť svoje hrozby, že tento ostrov v prípade potreby pripojí k svojmu územiu aj pomocou vojenskej sily.

Viac o téme: Nález TaiwanPodozrivý balón
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu