Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Biden povedal, že zneškodní akýkoľvek letiaci predmet ohrozujúci USA

Joe Biden
Joe Biden

WASHINGTON - Americký prezident Joe Biden vo štvrtok povedal, že nebude váhať so zostrelením žiadneho letiaceho predmetu, ktorý by predstavoval nebezpečenstvo pre USA. Informovala agentúra AFP.

"Ak bude akýkoľvek predmet predstavovať hrozbu pre bezpečnosť Američanov, zložím ho," povedal Biden. Americký prezident nariadil 4. februára zostrelenie čínskeho balóna, ktorý sa pohyboval aj nad severozápadom USA v blízkosti citlivých vojenských objektov. Podľa Washingtonu išlo o špionážny balón. Peking tvrdí, že to bol zatúlaný civilný balón používaný na meteorologické účely. Spojené štáty podľa Bidena v reakcii na tento incident vyvíjajú prísne pravidlá na zistenie, sledovanie a možné zostrelenie neznámych letiacich predmetov.

Biden ostro kritizoval čínsky program v oblasti sledovania

Prezident poveril poradcu pre národnú bezpečnosť Jakea Sullivana vedením tímu, ktorý má prehodnotiť postupy USA po zostrelení čínskeho balóna a troch ďalších predmetov, ktoré boli podľa Bidenových slov vypustené súkromnými spoločnosťami alebo výskumnými inštitúciami. Biden vyjadril presvedčenie, že nové pravidlá pomôžu rozlíšiť predmety, ktoré by mohli predstavovať hrozbu a vyžadujú si ďalšie kroky - a predmetmi, ktoré hrozbu nepredstavujú.

Zneškodnením čínskeho balóna USA po prvý raz v období mieru zostrelili predmet, ktorý do ich vzdušného priestoru vnikol nezákonne, píše AP. Biden ostro kritizoval čínsky program v oblasti sledovania a dodal, že zostrelenie vyslalo "jasný odkaz", že narušenie zvrchovanosti USA je neprijateľné. Komunikačné kanály s Pekingom však chce udržať otvorené. "Očakávam, že budem hovoriť s (čínskym) prezidentom Si Ťin-pchingom a nájdeme vysvetlenie," povedal. "Za zostrelenie balóna sa však neospravedlním," dodal.

Viac o téme: ZostrelenieBalónUSAJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu