Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

USA tvrdia, že Čína zvažuje dodanie zbraní Rusku a varovali ju pred následkami

USA Biden dokumenty tajné dom Zobraziť galériu (2)
USA Biden dokumenty tajné dom

WASHINGTON- Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v nedeľu uviedol, že Čína zvažuje poskytnutie zbraní Rusku do boja proti Ukrajine. Peking varoval, že akékoľvek dodávky zbraní Moskve mu "spôsobia vážny problém". TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Obavy, ktoré máme, vychádzajú z našich informácií, že zvažujú poskytnutie tzv. smrtiacej podpory (Rusku)," povedal Blinken v relácii americkej televíznej stanice CBS. Takáto podpora by podľa jeho slov znamenala "všetko od munície až po samotné zbrane".

Blinken sa podobne vyjadril už v rozhovoroch, ktoré absolvoval počas Mníchovskej bezpečnostnej konferencie. V rámci nej sa v sobotu stretol so svojim čínskym rezortným kolegom Wang Im. Tomu podľa nemenovaného zdroja z ministerstva zahraničných vecí USA povedal, že ak "Čína poskytne Rusku materiálnu podporu či pomoc pri systémovom obchádzaní sankcií", bude to mať následky.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin  (Zdroj: TASR/Russian Presidential Press Office/Sputnik Pool Photo via AP)

Podľa AFP sú najnovšie vyjadrenia zo strany USA jednými z najzjavnejších varovaní naznačujúcich, že Čína by mohla byť pripravená prejsť od svojej rétorickej, politickej či diplomatickej podpory Ruska k jeho vyzbrojovaniu.

Blinken v nedeľu taktiež pripomenul, že americký prezident Joe Biden vystríhal už vlani v marci čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga pred posielaním zbraní Rusku. Podľa dobre informovaného zdroja z americkej administratívy odvtedy "Čína dbá na to, aby túto hranicu neprekročila" a odoláva predaju zbraňových systémov so zámerom ich použitia na bojisku.

Viac o téme: ZbraneRuskoUSAČína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu