Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Projekt Montauk: Skutočnosť alebo fikcia? Nedávno zostrelený objekt nad USA nemusel byť balón

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK – Čína a USA sa už pred niekoľkými týždňami dostali do slovného konfliktu v oblasti údajných špionážnych balónov. Bolo ich niekoľko a nad územím USA lietali viacero dní. O týchto skutočnostiach vieme, ale objavil sa ešte jeden objekt, pri ktorom sa nedá určiť, čo to bolo vlastne bolo.

Projekt Montauk je kniha, ktorej prvé vydanie vyšlo ešte v roku 1992. Autori Preston B. Nicholls a Peter Moon v nej opisovali teórie, ktoré viacerí vedci zhodnotili ako konšpiračné. Spomína sa v nej, že cestovanie v čase, tajné testy na ľuďoch, teleport, ovládanie mysle, kontakt s formou života mimo Zeme a zinscenovanie fingovaného pristátia Apolla na Mesiaci. The Sun uvádza, že od začiatku bola začlenená do beletrie, lenže po nedávnej udalosti, kedy USA vyhlásili, že 12. februára 2023 zostrelili záhadný objekt (UFO – Unidentified Flying Object), sa ľudia na sociálnych sieťach odvolávajú práve na túto knihu. 

Dokonca ani najvyšší predstavitelia spravodajských služieb nevedeli určiť, o aký objekt išlo. Rozhovor medzi pilotmi rútiacimi sa vzduchom odhaľuje ich zmätok. "Nenazval by som to balónom. Neviem no, vidím to na vlastné oči," povedal jeden z pilotov. Armáda USA neskôr opísala objekt ako "osemhrannú štruktúru", ale pilot ho nazval "kapsulou/prepravným modulom". Nejasnosť, o čo ide, priviedla ľudí na sociálnych sieťach do neistoty a zaplavila ich konšpiračnými teóriami. Najviac sa hovorilo práve o projekte Montauk.

Kniha 

"Projekt Montauk: Experimenty v čase" bol názov knihy a príbehy v nej sa mali odohrávať na základni Camp Hero na Long Island v New Yorku. V knihe sa písalo, že s mimozemšťanmi sme sa už stretli v časovom tuneli a ľuďom bolo vpichnuté sérum, ktoré ich zmenilo na superhrdinov podobných z komiksov. 

Predpokladalo sa, že kniha je fikcia, ale stránka je skutočná a autor tvrdil, že bol pravidelne unášaný, aby na ňom robili experimenty. Tvrdil tiež, že jeho spomienky boli potlačené a preto má všetko v hlave len v útržkoch. Vplyv tohto projektu na ľudský mozog údajne pokračuje dodnes.

Záhadný radar

Podľa Road Trippers je v epicentre sprisahaní radarová veža SAGE v Camp Hero z obdobia studenej vojny. Impozantná stavba bola kedysi materskou stanicou série menších radarových veží s posádkou umiestnených v oceáne pozdĺž východného pobrežia. Táto sieť veží údajne poskytla americkej vláde varovanie o 30 minút skôr v prípade prichádzajúceho sovietskeho jadrového útoku.

Miestny obyvateľ sa vyjadril nasledovne: "Radarová veža sa každých 12 sekúnd otočila. Zvieratá sa stále báli a ľudia mali bolesti hlavy a zlé sny. Okrem toho v oblasti nefungovali žiadne elektrickonické prístroje." K projektu sa predstavitelia Spojených štátov nikdy nevyjadrili. Táto teória bola dokonca inšpirovaná pri tvorbe seriálu Stranger Things. 

Viac o téme: KnihaTeóriaUSAProjekt Montauk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu