Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Zostrelenie neznámeho objektu nad USA je stále väčšou záhadou! Generál pripustil, že nebol z planéty Zem

Generál Glen VanHerck nevylúčil ani možnosť, že lietajúce objekty môžu byť mimozemského pôvodu. Zobraziť galériu (3)
Generál Glen VanHerck nevylúčil ani možnosť, že lietajúce objekty môžu byť mimozemského pôvodu. (Zdroj: profimedia.sk)

WASHINGTON - Je za lietajúcimi objektmi, ktoré boli spozorované na americkej oblohe a zostrelené v priebehu niekoľkých dní, možno mimozemskou inváziou? Veliteľ Severného velenia USA v skutočnosti tieto špekulácie neodmieta. Na tlačovej konferencii na otázku reportéra odpovedal: Nič nevylučujem.

Keď americká armáda zostrelila niekoľko záhadných lietajúcich objektov, špekulácie o tom, čo sa deje nad severoamerickou oblohou, sa stali nekontrolovateľnými. Sociálne siete už špekulujú o možnej mimozemskej invázii. Na otázku reportéra, či môže americké ministerstvo obrany vylúčiť, že za tajomnými objektmi sú mimozemšťania, veliteľ Severného velenia USA Glen VanHerck v nedeľu večer (miestneho času) odpovedal: „Nechám, aby to tajné služby a kontrarozviedka zistili. V tejto chvíli by som nič nevylúčil.“ Otázne je, či je výrok vhodný na potlačenie špekulácií.

Video z ukrajinského frontu: Úspešná práca operátorov UAV námornej brigády (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

Biely dom vylúčil spojitosť zostrelených objektov nad USA s mimozemšťanmi

V súvislosti s neidentifikovanými objektmi, ktoré v uplynulých dňoch zostrelili americké vzdušné sily, neexistujú žiadne známky mimozemskej aktivity. V pondelok to uviedla hovorkyňa Bieleho domu Karin Jean-Pierrová, informuje agentúra AFP. "Nezaznamenali sme žiadny náznak mimozemšťanov... v súvislosti s nedávnymi zostreleniami," povedala hovorkyňa. Veliteľ Severoamerického veliteľstva protivzdušnej obrany (NORAD) generál Glen VanHerck v nedeľu v tejto súvislosti nevylúčil ani špekulácie, že by mohlo ísť o mimozemské objekty.

Spojené štáty zatiaľ nevedia, či zostrelené neidentifikované objekty nad Severnou Amerikou vykonávali špionáž, povedal hovorca Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby. Takúto možnosť však nevylúčil.

Americká armáda zostrelila štyri lietajúce objekty v priebehu niekoľkých dní

Generál, ktorý tiež vedie veliteľstvo severoamerickej protivzdušnej obrany Norad, ktoré detekovalo a eliminovalo nedávno lietajúce objekty, povedal, že jeho úlohou je brániť krajinu. Na otázku, či je možné očakávať ďalšie zostrelenia, povedal: „Čokoľvek, čo sa blíži k Severnej Amerike, ak to nie je známe, identifikujeme – a posúdime, či to predstavuje hrozbu. Ak je to hrozba, zostrelíme ju.“ Norad momentálne nesleduje žiadne ďalšie objekty. "To neznamená, že v určitom bode v budúcnosti ich nebude viac, ale zatiaľ nič nevidíme."

Podozrivý čínsky balón v USA
Zobraziť galériu (3)
Podozrivý čínsky balón v USA  (Zdroj: SITA/Larry Mayer/The Billings Gazette via AP)

Americká armáda predtým už štvrtýkrát v priebehu niekoľkých dní zostrelila lietajúci objekt. Najnovší incident sa stal v nedeľu nad jazerom Huron v štáte Michigan. Americké stíhačky už v piatok a sobotu zostrelili dva neidentifikované lietajúce objekty: jeden pri pobreží amerického štátu Aljaška a druhý nad severnou Kanadou. Zatiaľ nie je jasné, o aké objekty išlo, odkiaľ pochádzali a čo bolo ich cieľom. Vyzdvihnutie trosiek by malo poskytnúť informácie o pozadí.

Týždeň predtým americké letectvo zostrelilo čínsky balón podozrivý z použitia na špionážne účely pri pobreží štátu Južná Karolína. Spočiatku nebolo jasné, či medzi incidentmi môže existovať súvislosť.

Pátranie po zvyškoch zostreleného objektu komplikuje počasie

Pátranie po zvyškoch neidentifikovaného objektu, ktorý v sobotu zostrelili americké vzdušné sily nad severom Kanady, komplikuje mrazivé počasie, uviedol v pondelok kanadský premiér Justin Trudeau.  Trudeau povedal, že narušenie severoamerického vzdušného priestoru je veľmi vážna záležitosť a pristupuje k nej s plnou vážnosťou. Dodal, že o tomto incidente bude v marci osobne diskutovať s americkým prezidentom Joeom Bidenom.

Premiér uviedol, že pátranie po zvyškoch objektu, ktorý americká stíhačka v sobotu zostrelila nad Yukonom, naďalej pokračuje aj napriek nepriazni počasia. Poznamenal, že medzi objektami zostrelenými v uplynulých dňoch vidí spojitosť, bližšie to však nešpecifikoval.

Viac o téme: ZostrelenieBalónŠpionážObjektUSA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu