Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Exposlanec Feri, ktorý je obžalovaný zo znásilnení: Som nevinný, vyhlásil na súde

Dominik Feri
Dominik Feri (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

PRAHA - Som nevinný, nikdy som sa nedopustil žiadneho násilia, vypovedal v utorok pred súdom český exposlanec Dominik Feri (bol členom strany TOP 09). Bývalý politik je obžalovaný z dvoch znásilnení a jedného pokusu oň, hrozí mu desaťročné väzenie. Feri považuje všetky skutky opísané v obžalobe za sporné. Informuje spravodajkyňa TASR na základe správ českých médií.

Súd z pojednávania čiastočne vylúčil verejnosť. Novinári a ostatní ľudia si tak mohli vypočuť len jeho prvú časť, v ktorej zaznela obžaloba a výpoveď exposlanca. Svedectvá obetí už boli neverejné. Feri pred súdom zopakoval, že svoju vinu odmieta. To, čo je opísané v obžalobe, je podľa jeho slov "nechutné" a nikdy by toho nebol schopný. Odmietol, že by ženy držal vo svojom byte alebo im niečo dal do ponúknutého nápoja, ako to uviedla jedna z nich.

Pred súdom čítal súkromnú písomnú konverzáciu so svojím kamarátom

Pred súdom čítal súkromnú písomnú konverzáciu so svojím kamarátom, v ktorej mu opisoval, že sa rande s jednou z poškodených žien "nikam neposunulo" a iba sa bozkávali. Chcel tým dokázať, že s ňou nemal pohlavný styk, ako ona vypovedala. "Prekvapuje ma miera detailov, ktoré poškodené prejavujú aj takmer po siedmich rokoch," čudoval sa tiež exposlanec.

Podľa vlastných slov netrpel nedostatkom záujmu žien, a preto nemal dôvod si u niekoho vynucovať pohlavný styk. Feri tiež kritizoval prácu polície a štátnej zástupkyne, ktorí podľa neho vyšetrovanie zbytočne predlžovali. 

Obžaloba opisuje tri skutky, pričom pri dvoch vraj Feri – ešte ako študent Právnickej fakulty Univerzity Karlovej a člen zastupiteľstva mesta Teplice – znásilnil vo svojom byte v Prahe dve ženy. Jedna z nich mala v tom čase 17 rokov, aj preto mu pri preukázaní viny hrozí vyššia trestná sadzba. Tretí skutok, klasifikovaný ako pokus o znásilnenie, sa podľa obžaloby odohral v Poslaneckej snemovni Parlamentu ČR.

Pred súd sa nakoniec dostali tri z nich

Svedectvá viacerých žien, ktoré opisovali svoje skúsenosti s nevhodným správaním sa vtedajšieho politika, sa objavili v médiách pred voľbami do Poslaneckej snemovne v roku 2021. Pred súd sa nakoniec dostali tri z nich. Feri sa po medializácii vzdal poslaneckého mandátu, odstúpil z kandidátky a prerušil svoje členstvo v strane TOP 09. Z verejného života sa stiahol a v máji 2022 sa údajne pokúsil o samovraždu.

Viac o téme: ZnásilnenieSúd Dominik Feri
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu