Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Indická vláda po kritike stiahla výzvu: Kravy sa na Valentína objímať nebudú

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NAÍ DILLÍ - Indická vláda stiahla v piatok svoju výzvu, aby Indovia tento rok poňali deň sv. Valentína ako "deň objímania kráv" a nie oslavu romantiky. Tým by sa lepšie propagovali hinduistické hodnoty. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

Výzvu kritizovala politická opozícia aj používatelia sociálnych sietí. Indický vládny úrad na ochranu zvierat preto v stručnom vyhlásení v piatok od kontroverzného apelu upustil a bez ďalších podrobností ho "stiahol".

Objatie kravy má citovo obohatiť

Úrad v stredu Indov vyzval, aby 14. februára objímali kravy. Malo im to priniesť citové obohatenie a prispieť k zvýšeniu kolektívneho aj osobného šťastia. Jeden z indických politických komentátorov to podľa AP označil za "potieranie hraníc medzi štátom a náboženstvom". V piatok podotkol, že stiahnutie výzvy má zabrániť zosmiešňovaniu politiky hinduistického nacionalizmu.

Kravy sú sväté

Hinduisti sú najväčšou náboženskou skupinou v Indii. Kravy považujú za posvätné a zabitie týchto zvierat je preto v mnohých indických štátoch zakázané. Hinduisti zároveň tvrdia, že oslavy "západného sviatku" sv. Valentína sú v rozpore s tradičnými indickými hodnotami. Podľa ortodoxnejších hinduistov tento sviatok propaguje aj promiskuitu. Extrémisti preto v posledných rokoch pálili valentínske darčeky či pohľadnice a na Valentína vyháňali páry zaľúbencov držiace sa za ruky z reštaurácií alebo parkov.

India je nábožensky rozmanitá a oficiálne sekulárna krajina. O presadzovanie nadradenosti hinduizmu sa však usiluje aj nacionalistická vláda vedená premiérom Naréndrom Módím. Mladí vzdelanejší Indovia bez ohľadu na náboženské presvedčenie zvyčajne trávia deň sv. Valentína v parkoch či reštauráciách, vymieňajú si darčeky a usporadúvajú večierky, podobne ako pri príležitosti iných indických sviatkov.

Viac o téme: ObjatieKravyKritikaIndiaValentín
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu