Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Richard (41) urobil osudové rozhodnutie: Lockdown bol už na neho priveľa, vybudoval nové impérium

Africký ostrov Zanzibar. Zobraziť galériu (2)
Africký ostrov Zanzibar. (Zdroj: Facebook/Richard Ashby)

PAJE/NUNGWI - Pandémiou koronavírusu trpeli najmä veľké mestá a oblasti s hustým osídlením, Svoje o tom vie aj britský realitný maklér, ktorému sa podarilo rozbehnúť biznis v Londýne. Nebyť covidu, z Veľkej Británie by sa zrejme ani neodsťahoval. Protipandemické opatrenia ho však obmedzovali natoľko, že sa rozhodol opustiť svoju vlasť a začať odznova.

Na britských ostrovoch pôsobil Richard Ashby (41) ako realitný maklér. Svojou šikovnosťou sa dopracoval až na predaj exkluzívnych bytov pri londýnskom Westministri a vo štvrti Mayfair. V roku 2020 však zasiahla celý svet pandémia koronavírusu. Trpeli tým najmä metropoly a oblasti s hustým osídlením. Svetová ekonomika sa stopla a s ňou sa zastavil celý svet. 

Richarda lockdown v Londýne doslova ničil. Okrem toho sa trh s nehnuteľnosťami zastavil, pretože nikto v tom čase netúžil v britskej metropole po novom byte. Rozhodol sa, že sa presťahuje do Francúzska. "V Londýne to pred covidom išlo veľmi dobre. Vedel som si zarobiť aj 200-tisíc libier ročne. Keď však vypukla pandémia a vláda nastolila lockdown, ten pocit izolácie som neznášal," povedal Richard, ktorý vlastnil byt v londýnskej štvrti Chelsea. 

Z Francúzska do Afriky 

Ako pokračoval, hľadal nové prostredie, kam by mohol uniknúť pred týmto šialenstvom. Spočiatku sa rozhodol pre francúzsku riviéru. Keď však prišli pandemické opatrenia aj tam, vybral sa ďaleko na juh. "Hľadal som miesto, kde by sa dal vybudovať nový biznis. Podmienkou však bolo, aby ho nezasiahli žiadne covidové opatrenia. V takom prostredí som odmietol žiť," vysvetlil maklér Richard. 

 

Covid bad, Zanzibar good.

Posted by Richard Ashby on Thursday, February 9, 2023

Napokon si vybral ostrov Zanzibar, na ktorom sa mu podarilo vybudovať nové impérium. "Žije sa tu bez ochranných rúšok. Takáto situácia tu bola aj vtedy, keď celá Európa hlásila tvrdý lockdown. My sme tu bez rúšok pretancovali celú noc. Je tu neskutočná sloboda," vyjadril svoje nadšenie. Zanzibar je africký ostrov v indickom oceáne východne od Tanzánie. S teplým podnebím a priemernými dennými teplotami 28 stupňov sa toto prostredie vyhlo pandemickým opatreniam. Bolo to jedno z prvých miest na svete, ktoré v júni 2020 otvorilo svoje hranice pre turistov. 

"V lockdowne som nemohol žiť ani o týždeň dlhšie. Vedel som, že z Londýna sa nakoniec odsťahujem. Za pol roka tam trh s nehnuteľnosťami stratil svoj význam. Na Zanzibare nebol covid nikdy problémom," dodal s tým, že prostredie je nádherné, kriminalita takmer nulová a vláda sa snaží developerom pomáhať pri budovaní nových hotelov. "Našiel som tu malý kúsok raja, na ktorom som vybudoval novú realitnú spoločnosť. Už nikdy sa nemusím vrátiť do Londýna," povedal. 

 

Proud daddy moments. 🎉 @flotonafrica @shivo_tanzania. With construction now due to commence on the Emerald site in just...

Posted by Richard Ashby on Tuesday, November 29, 2022

Bola to náhoda 

Richard Ashby sa spojil s miestnou developerskou spoločnosťou Floton Africa a pracujú spolu na výstavbe troch dovolenkových komplexov na juhovýchodnom pobreží ostrova v Paje a na severe pri Nungwi. Ceny za jeden dovolenkový apartmán sa pohybujú od 48-tisíc libier. "Zanzibar je skutočným rajom na zemi. Prostredie sa tu dá porovnať s Dubajom alebo Karibikom. Je to úplná náhoda, že som skončil práve tu. Keby nebolo covidu, stále by som pôsobil v Londýne a predával byty," poznamenal s tým, že počas pandémie sa celý svet zbláznil, až na výnimky ako Švédsko alebo Zanzibar. "Nie je to ani ďaleko. Denne sem lietajú ľudia z Európy aj Blízkeho východu. O pár rokov tu prepukne dovolenkový ošiaľ," dodal.   

Viac o téme: AfrikaZanzibarKoronavírusRealitný maklérCOVID-19LockdownRichard Ashby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu