Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Desivá prognóza amerického generála: TOTO si myslí o vojne s Čínou

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON - Generál amerického letectva Mike Minihan varoval svojich veliteľov, že v roku 2025 očakáva vojnu s Čínou. Americký republikán McCaul zdieľa obavy, no dúfa, že sa veci vyvinú inak. Americký demokrat Smith s oboma nesúhlasí. Je si istý, že vojenský konflikt je nepravdepodobný.

Generál amerického letectva Air Force Mike Minihan povedal, že očakáva vojnu s Čínou v roku 2025. Informuje o tom americký spravodajský portál NBC News. V súlade s tým americký generál napísal správu svojim veliteľom a povedal im, aby sa pripravili na vojnu s Čínou do dvoch rokov, pretože konflikt je bezprostredný. To mu hovorí jeho vnútorný pocit.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 340 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Americký poslanec Michael McCaul (republikán) teraz pre konzervatívne americké médium FOX News povedal, že súhlasí s obavami amerického generála. „Dúfam, že sa mýli. Obávam sa však, že bude mať pravdu,“ uviedol.

Vysvetlil, že záujem Číny o „zjednotenie“ Taiwanu s Čínou je veľmi vysoký a dá sa dosiahnuť ovplyvnením taiwanských volieb začiatkom roku 2024. „Ale ak tieto voľby nevyhrajú, myslím si, že zvážia vojenskú inváziu. Musíme byť na to pripravení,“ povedal McCaul.

Hosťom relácie FOX News bol aj americký politik Adam Smith (demokrat). Sedí vo washingtonskej Snemovni reprezentantov a je vedúcim členom výboru Snemovne reprezentantov pre ozbrojené sily. Smith nesúhlasí s McCaulom: V jeho očiach možná vojna s Čínou nie je nevyhnutná, ale aj vysoko nepravdepodobná.

Smith priznal, že americká armáda by mala byť pripravená na všetko. Amerických generálov však vyzýva, aby si dávali veľký pozor na to, čo hovoria. Nemali by svetu povedať, že USA idú do vojny s Čínou, keď to tak nie je.

Smith pripúšťa, že USA musia byť schopné odradiť Čínu. Je si však istý, že vojenskému konfliktu sa dá vyhnúť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu