Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Sergej Lavrov žiada zdržanlivosť od Izraela a Palestínčanov: Ministrov požiadal, aby sa vyhli zhoršeniu situácie

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File)

MOSKVA - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v nedeľu v telefonátoch izraelského šéfa diplomacie Eliho Cohena a ministra zahraničných vecí palestínskej samosprávy Rijáda Málikího vyzval na "maximálnu zodpovednosť" v reakcii na nedávne útoky v Jeruzaleme. Informovala agentúra AFP, ktorá sa odvoláva na oznámenie ruského rezortu diplomacie. Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken má v pondelok pricestovať na návštevu Izraela.

Moskva je podľa ruského ministerstva zahraničných vecí "vážne znepokojená" v spojitosti s novou vlnou násilia medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi. Lavrov ministrov požiadal, aby preukázali maximálnu zodpovednosť a vyhli sa akýmkoľvek krokom, ktoré by mohli viesť k ďalšiemu zhoršeniu situácie. Pri piatkovom útoku Palestínčanov v anektovanom východnom Jeruzaleme bolo zabitých sedem Izraelčanov.

V sobotu ráno strelec vo východnom Jeruzaleme spôsobil zranenia dvom osobám. Blinken v nedeľu pricestoval do Egypta, ktorý je prvou zastávkou jeho cestu v oblasti Blízkeho východu. V najbližších dňoch má navštíviť aj Izrael a Predjordánsko. Izrael okupuje západný breh Jordánu (Predjordánsko) od šesťdňovej vojny v roku 1967 a izraelské osady sú na základe medzinárodného práva pokladané za ilegálne. S týmto tvrdením Izrael nesúhlasí.

Viac o téme: RuskoIzraelSergej LavrovPalestínčania
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu