Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vo Fínsku odsúdili dvoch novinárov za zverejnenie tajných vojenských informácií

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

HELSINKI - Fínsky súd v piatok usvedčil dvoch investigatívnych novinárov jedného z najväčších fínskych denníkov zo zverejnenia tajných informácií týkajúcich sa obrany krajiny. Informujú o tom agentúry AP a Reuters.

Prokuratúra žiadala pre redaktorov denníka Helsingin Sanomat - Tuoma Pietiläinena a Lauru Halmiovú - podmienečný trest v trvaní minimálne 1,5 roka väzenia. Súd však namiesto toho udelil Pietiläinenovi len finančnú pokutu v nezverejnenej výške, zatiaľ čo Halmiová vyviazla bez trestu, keďže jej úloha pri publikovaní sporného článku bola len okrajová. Obaja však boli uznaní za vinných z odhalenia štátnych tajomstiev. Helsinský súd zároveň zbavil viny vtedajšieho manažéra denníka Helsingin Sanomat. Verdikt ešte nie je konečný a obe strany sporu môžu ešte podať odvolanie.

Prokuratúra tvrdila, že článok, ktorý Pietiläinen a Halmiová zverejnili v roku 2017, obsahoval informácie z tajných dokumentov. Obžalovaní sa bránili tvrdením, že vychádzali len z verejne dostupných zdrojov a že nijaké štátne tajomstvá neprezradili. Organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) označila verdikt fínskeho súdu za "nebezpečný precedens" v krajine, ktorá sa umiestňuje na popredných priečkach v globálnom indexe slobody tlače.

Článok sa zaoberal činnosťou centra fínskej vojenskej rozviedky

Predmetný článok uverejnený 16. decembra 2017 v denníku Helsingin Sanomat sa zaoberal činnosťou centra fínskej vojenskej rozviedky, ktoré zhromažďovalo informácie pre armádu. V texte sa napríklad objavili vtedy desať rokov staré približné údaje týkajúce sa polohy centra a úloh spravodajskej jednotky. Podľa verdiktu okresného súdu v Helsinkách článok obsahoval viacero informácií, ktoré mali ostať utajené v záujme bezpečnosti Fínska, uviedla tamojšia verejnoprávna televízia YLE.

Viac o téme: OdsúdenieNovináriFínskoVojenské informácie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu