Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Na letisku v Soule uviazli piati Rusi: Utiekli z vlasti, snažili sa vyhnúť mobilizácii

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SOUL - Päť Rusov, ktorí utiekli z vlasti po tom, čo Rusko vyhlásilo mobilizáciu do vojny na Ukrajine, uviazlo na medzinárodnom letisku v juhokórejskom Soule. Žiadosti o udelenie štatútu utečenca im tamojšie ministerstvo spravodlivosti zamietlo, a tak už niekoľko mesiacov čakajú v letiskovej odletovej hale na rozhodnutie vo veci ich odvolania. Informovala o tom stanica CNN.

Traja z pätice mužov prišli na letisko vlani v októbri a dvaja v novembri, uviedol ich právny zástupca. Ako priblížil, jeho klienti dostávajú jedno jedlo za deň. Okrem obeda už majú k dispozícii len chlieb a nápoje. Majú možnosť osprchovať sa, avšak oblečenie si môžu prať len ručne a nesmú opustiť odletovú halu a duty-free zónu. "Majú obmedzený prístup k lekárskej starostlivosti a chýba im psychologická podpora, ktorá je dôležitá vzhľadom na ich neistú situáciu," uviedol ich právnik.

Juhokórejskí ochrancovia ľudských práv v decembri vyzvali vládu v Soule, aby žiadosti týchto mužov schválila, nakoľko odmietajú byť "nástrojom vraždenia". Argumentovala tiež tým, že keď sa vrátia do Ruska, "je veľmi pravdepodobné, že budú zadržaní alebo násilne odvedení do armády."

Troch z nich čaká súdne pojednávanie

Ministerstvo spravodlivosti v Soule dané žiadosti odmietlo posúdiť s argumentom, že odmietnutie vojenskej služby nie je dôvodom na priznanie štatútu utečenca. Podľa právnika zastupujúceho päticu mužov, by malo byť odmietnutie nastúpiť do armády považované za politický dôvod, keďže vojna na Ukrajine je v rozpore s medzinárodným právom.

Troch z piatich Rusov čaká súdne pojednávanie budúci utorok. Má sa na ňom rozhodnúť, či je tento prípad "hodný posúdenia". Ak súd odpovie na túto otázku kladne, ministerstvo sa bude musieť žiadosťami mužov o udelenie štatútu utečenca zaoberať.

Viac o téme: LetiskoMobilizáciaSoulRusi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu