Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Putinov bývalý diplomat: Musíme si prestať niečo nahovárať, Európa je vo vojne

Vladimir Putin sa živí slabosťou.
Vladimir Putin sa živí slabosťou. (Zdroj: SITA/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

LONDÝN - Boris Bondarev pracoval 20 rokov na ruskom ministerstve zahraničia. Teraz vedie kampaň za Ukrajinu a radí Európe, aby sa nenechala zastrašiť hrozbou jadrovej eskalácie.

V máji 2022 sa vtedajší ruský diplomat Boris Bondarev (43) obrátil chrbtom ku Kremľu na protest proti ruskej invázii na Ukrajinu. Teraz žije na tajnom mieste vo Švajčiarsku - a občas hovorí v britských médiách o situácii vo svojej domovskej krajine a vojne na Ukrajine.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 337 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

V článku pre Daily Mail Bondarev vyzýva Západ, aby dodal Ukrajine viac zbraní. Obavy, že sa tým zvýši riziko konfrontácie s Ruskom a prezidentom Vladimirom Putinom (70), treba prekonať, píše exdiplomat. "Putin sa živí slabosťou."

Putinov zbrojný arzenál ohrozuje všetky krajiny NATO

Bondarev neprijíma ani strach z jadrovej likvidácie. Kým bude Putin v Rusku pri moci, Európa nebude nikdy v bezpečí pred týmto prízrakom, píše. "Preto musí boj pokračovať."

Bondarev vraví: "Putin má vo svojom arzenáli tisíce strategických a jadrových zbraní dlhého doletu." Pre neho a jeho kumpánov nie je ich použitie nemysliteľné, varuje exdiplomat. Tento ničivý zbrojný arzenál ohrozuje všetky krajiny NATO, najmä Spojené štáty americké, ktoré Ukrajine poskytli viac zásob ako ktorýkoľvek z jej iných spojencov. Nemecko tiež urobilo tento týždeň „odvážny a nezvratný krok“, keď súhlasilo s vyslaním 14 tankov Leopard 2.

"Musíme si prestať niečo nahovárať"

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (45) však už dal najavo, že pár desiatok tankov by nestačilo. "Potrebuje aspoň 300," píše Bondarev. "Západ je schopný ich dodať - a musí to urobiť bez váhania."

Podľa exdiplomata sú všetci obyvatelia Európy v nebezpečenstve pred Putinom. „Všetci si musíme prestať niečo nahovárať: Kontinent je vo vojne. Teraz záleží len na tom, aby vyhrala tá správna strana.“

Bondarev pred pár dňami vyvolal rozruch, keď vyzval na Putinov pád. Na Západe je rozšírený názor, že cieľom je oslobodenie ukrajinského územia. Najväčšou hrozbou pre medzinárodný mier a bezpečnosť nie je vojna proti Ukrajine, ale Putin.

Viac o téme: ZbraneRuskoVladimir PutinEurópaUkrajinaBoris Bondarev
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu