Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Rusko tvrdí, že termín rokovaní s USA o kontrole jadrových zbraní nie je známy

Sergej Riabkov
Sergej Riabkov (Zdroj: SITA/Maxim Shemetov/Pool Photo via AP)

MOSKVA - Rusko tvrdí, že zatiaľ nebol stanovený nový termín pre rokovania so Spojenými štátmi o obnovení inšpekcií jadrových zbraní na základe Novej dohody START. Vyplýva to z pondelkového vyjadrenia námestníka ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Riabkova. Informuje o tom správa agentúry Reuters.

Moskva a Washington mali vlani v novembri v Egypte rokovať o obnovení inšpekcií na základe dohody START, ktorá obmedzuje počet jadrových zbraní oboch krajín. Rusko však rokovania vtedy odložilo a zatiaľ ani jedna strana neoznámila nový termín stretnutia.Riabkov povedal, že na rokovania v súčasnosti nie sú vhodné podmienky. "Situácia, úprimne povedané, neumožňuje stanoviť nový termín... berúc do úvahy trend eskalácie v rétorike aj činoch Spojených štátov," citovala jeho slová ruská agentúra Interfax.

Vzájomné inšpekcie boli pozastavené v roku 2020 pre pandémiu

Vo vzájomných vzťahoch panuje v súčasnosti najväčšie napätie za ostatných niekoľko desaťročí, k čomu významne prispela ruská agresia voči Ukrajine. Moskva vlani v novembri uviedla, že "nemá inú možnosť" ako zrušiť rozhovory s USA o obnovení inšpekcií na základe Novej dohody START. Jej platnosť vyprší vo februári 2026, pripomína Reuters. Vzájomné inšpekcie boli pozastavené v roku 2020 pôvodne pre pandémiu ochorenia COVID-19. Odvtedy sa Washingtonu a Moskve nepodarilo dosiahnuť dohodu o ich obnovení.

Viac o téme: NeznámyRuskoUSATermín rokovaní
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu