Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ruského novinára Nevzorova v neprítomnosti odsúdili na osem rokov väzenia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

MOSKVA/LONDÝN - Súd v Moskve v utorok v neprítomnosti odsúdil novinára Alexandra Nevzorova na osem rokov väzenia za šírenie dezinformácií o ruskej armáde, informovala v stredu britská stanica BBC. Nevzorov má okrem toho štyri roky zakázané byť administrátorom sociálnych sietí.

Ruské orgány činné v trestnom konaní začali voči Nevzorovovi viesť vyšetrovanie na základe zákona, ktorý bol v Rusku prijatý v marci 2022. Za vedomé šírenie nepravdivých správ o ruskej armáde hrozí trest odňatia slobody až do výšky 15 rokov. Ruské orgány vyčítajú Nevzorovovi najmä jeho príspevok týkajúci sa ostreľovania juhoukrajinského prístavného mesta Mariupol zverejnený na platforme YouTube. Podľa ruských vyšetrovateľov tento príspevok sprevádzali aj "nehodnoverné fotografie civilistov zasiahnutých ostreľovaním".

Objavila sa informácia, že dostal ukrajinské občianstvo

Nevzorov okrem toho na svojom kanáli na YouTube, ktorý má 1,8 milióna odberateľov, deklaroval, že ruské jednotky ostreľovali pôrodnicu v Mariupole úmyselne. BBC pripomenula, že Rusko toto tvrdenie rozhodne poprelo a obvinilo Ukrajinu zo "zinscenovanej provokácie". Podľa BBC ruské úrady takto ignorujú početné svedectvá zahraničných novinárov i závery medzinárodných organizácií pre ľudské práva. Nevzorov bol moskovským súdom súdený v neprítomnosti, pretože žije v zahraničí. V júni sa objavila informácia, že dostal ukrajinské občianstvo. Predtým bol v apríli ruským ministerstvom spravodlivosti vyhlásený za tzv. zahraničného agenta a v máji ho zaradili na zoznam hľadaných osôb a bol naňho vydaný zatykač.

Obžalovaní na základe zákona o dezinfomáciách o ruskej armáde boli už známi novinári, blogeri a politici. Nepodmienečné tresty za šírenie dezinformácií dostali napríklad politici Alexej Gorinov (sedem rokov väzenia) a Iľja Jašin (osem a pol roka). Prvý rozsudok vynesený v neprítomnosti vynesený minulý týždeň nad expolicajtom Olegom Kašincevom, ktorý bol odsúdený na osem rokov väzenia.

Viac o téme: VäzenieRuský novinárOdsúdenie v neprítomnosti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu