Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vyslanci EÚ a USA navštívili Srbsko a Kosovo v rámci snahy zmierniť napätie

Vyslanci EÚ a USA Zobraziť galériu (3)
Vyslanci EÚ a USA (Zdroj: SITA/AP Photo/Darko Vojinovic)

PRIŠTINA - Vyslanci EÚ a USA navštívili v piatok Kosovo a Srbsko v rámci pokračujúcej snahy zmierniť napätie medzi Prištinou a Belehradom a pomôcť znormalizovať vzťahy medzi nimi, informovala agentúra AP.

Vyslanec EÚ a bývalý slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák uviedol, že po viac než dvoch hodinách "dlhých... a neľahkých, avšak... veľmi úprimných, veľmi otvorených" rokovaniach s kosovským premiérom Albinom Kurtim je priskoro očakávať akýkoľvek výrazný pokrok pri napĺňaní minuloročného návrhu, ktorý EÚ predstavila Prištine a Belehradu. EÚ už viac než desaťročie sprostredkováva dialóg medzi Srbskom a Kosovom.

Vyslanci EÚ a USA
Zobraziť galériu (3)
Vyslanci EÚ a USA  (Zdroj: SITA/AP Photo/Darko Vojinovic)

Detaily posledného návrhu zatiaľ neboli zverejnené. Po rozhovoroch so srbským prezidentom Aleksandarom Vučičom, Lajčák návrh opísal ako "najlepšiu cestu k normalizácii vzťahov medzi Srbskom a Kosovom a európskej integrácii regiónu". Podľa Lajčáka Vučič "preukázal zodpovedný prístup a ochotu pristúpiť k ťažkým rozhodnutiam v záujme mieru a európskej budúcnosti Srbska". "To nás povzbudzuje," povedal Lajčák. "Naša práca bude bezodkladne pokračovať".

Vyslanci EÚ a USA
Zobraziť galériu (3)
Vyslanci EÚ a USA  (Zdroj: SITA/AP Photo/Darko Vojinovic)

Viac o téme: USASrbskoKosovoMiroslav LajčákVyslanci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu