Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Kauza vyzvedačstva pre Rusko: Vyšetrovateľ navrhol dohodu pre obvineného Garbára

Bohuš Garbár (vpravo) a Pavel Bučka (vľavo) sú obvinení zo spolupráce s ruskou vojenskou rozviedkou. Zobraziť galériu (2)
Bohuš Garbár (vpravo) a Pavel Bučka (vľavo) sú obvinení zo spolupráce s ruskou vojenskou rozviedkou. (Zdroj: Reprofoto/DenníkN, Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) navrhol v kauze vyzvedačstva pre Ruskú federáciu uzavretie dohody o vine a treste s obvineným Bohušom Garbárom. Spis s návrhom postúpil prokurátorovi Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) vlani v decembri. Potvrdil to vedúci oddelenia komunikácie Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

archívne video

25 žoldnierov Wagnerovej skupiny už nebude môcť ubližovať Ukrajincom (Zdroj: Facebook/Euromaidan, War in Ukraine)

Bohuša Garbára stíhali pre zločin prijímania úplatku a zločin vyzvedačstva. Približne od apríla 2021 mal pôsobiť ako spravodajský agentúrny kontakt pre spravodajských dôstojníkov vojenskej rozviedky GRU Ruskej federácie.

Jej dôstojníci mali pôsobiť pod krytím diplomatickej misie ruskej ambasády

Pri domovej prehliadke uňho polícia zaistila USB kľúče, nosiče, počítače, poznámky o plánoch spojenia, plány o podrobnej schôdzkovej činnosti so spravodajským dôstojníkom ruskej spravodajskej služby GRU, ale aj časť finančných prostriedkov.

Vyšetrovanie v prípade bývalého funkcionára vojenskej akadémie v Liptovskom Mikuláši Pavla Bučku ktorý mal tiež poskytovať informácie ruským spravodajským službám, ešte nie je ukončené. Tiež čelí obvineniu z prijímania úplatku a zločin vyzvedačstva. "Bližšie informácie v súčasnosti nie je možné poskytnúť," povedal Slivka.

Pavel Bučka mal poskytovať informácie od roku 2013. Týkať sa mali záujmov NATO a Ozbrojených síl SR. Priznať mal aj sumu, ktorú za informácie prijal. Zadržali ho vlani v rámci akcie Kaťuša. Pri domových prehliadkach zaistila polícia USB kľúče, počítače s citlivými a utajovanými skutočnosťami, podrobné poznámky o plánoch spojenia a schôdzkach, ale aj vymieňané dokumenty.

Viac o téme: Polícia Ruská federáciaGarbárMichal Slivka.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu