Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Rusko nebolo pozvané na tohtoročnú Mníchovskú bezpečnostnú konferenciu

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: TASR/Russian Presidential Press Office/Sputnik Pool Photo via AP)

BERLÍN - Predstavitelia ruskej vlády neboli tento rok pozvaní na Mníchovskú bezpečnostnú konferenciu (MSC). Oznámil to v stredu predseda MSC Christoph Heusgen, informuje agentúra Reuters.

Na MSC sa každoročné stretávajú poprední svetoví predstavitelia z oblasti obrany a bezpečností. Tento rok sa konferencia uskutoční 17. - 19. februára, teda len pár dní pred prvým výročím vpádu ruských vojsk na Ukrajinu. "Nechceme ponúknuť scénu tým, ktorí šliapu po medzinárodnom práve," povedal pre Reuters Heusgen, ktorý dlhé roky pôsobil ako poradca bývalej nemeckej kancelárky Angely Merkelovej pre zahraničnú politiku. Rusko nebolo zastúpené ani vlani, keďže Moskva sa prvýkrát po niekoľkých rokoch rozhodla, že svojho predstaviteľa do Mníchova nepošle.

Program ešte nebol zverejnený

Heusgen ďalej uviedol, že tento rok bolo pozvaných viac politikov a odborníkov z krajín s rastúcou ekonomikou. Organizátori totiž nechcú, aby sa MSC stala ďalším podujatím, kde medzi sebou rokujú len Američania s Európanmi. Program tohtoročnej konferencie ešte nebol zverejnený. Vlani však medzi účastníkov patrili napríklad ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, americká viceprezidentka Kamala Harrisová alebo generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Viac o téme: RuskoMníchovská bezpečnostná konferencia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu